Sport i zabava Sport i zabava

Za ono što voliš vrijedi se žrtvovati

 
                 
 
Mario Major, učenik trećeg razreda Ekonomske škole »9. maj« iz Srijemske Mitrovice, veliki je zaljubljenik u sport, osobito u nogomet, kojim se i sam bavi. Pokraj mnogobrojnih obveza u školi, te dolaženja u crkvu na vjeronauk i hrvatski jezik, Mario uvijek nađe vremena i za trening, jer i sam kaže: »Za ono što voliš vrijedi se žrtvovati, i odreći se nekih manje važnih stvari.«
 
RADNIČKI I HKC »SRIJEM«
 
Naime, Mario je počeo trenirati nogomet kada je imao svega 6 godina. U početku ga nije toliko zanimao nogomet jer mu je draže bilo igranje s prijateljima nego odlaženje na treninge, ali po nagovoru svoga oca ipak se odlučio krenuti na nogomet. Iz te nezainteresiranosti za sport vremenom se rodila velika ljubav prema nogometu, koja svakim danom postaje sve veća. Danas je veoma zahvalan svom ocu što ga je nagovorio da krene trenirati nogomet, koji trenira sad već dvanaest godina. U klubu u kojem je počeo trenirati igra i dan-danas, a to je nogometni klub »Radnički«, koji je utemeljen davne 1922. godine i koji se natječe u Srpskoj ligi Vojvodina, tj. trećoj natjecateljskoj razini srpskog nogometa. Pokraj treniranja u svom klubu, Mario je jedan od igrača i članova sportske sekcije HKC-a »Srijem - Hrvatski dom«, koja s ostalim hrvatskim udrugama iz Srijema organizira razne turnire u malom i velikom nogometu. Upravo te prijateljske utakmice između hrvatskih udruga su mu opuštenije i draže, jer, za razliku od utakmica za svoj klub, nije važan rezultat već zabava i prijateljstvo. Zajedno sa svojim klubom osvajao je mnoge medalje na raznim turnirima po cijeloj državi, i upravo tako je naučio da je nogomet kolektivna igra i da se ne trebaju isticati pojedinci nego treba igrati kao tim. Uz druge obveze koje ima kaže da nije nimalo lako uskladiti svoje vrijeme za treninge, ali dobrom organiziranošću i dogovorom unutar kluba sve se može postići. Kao i većina svojih vršnjaka i Mario ima svoje klubovi koje prati i za koje navija, kao i igrače koji su mu idoli, a to su nogometaš Francesco Totti i klub A.C. Roma.
 
NOGOMETNA SREĆA
»Nogomet je moja najveća ljubav. Puno toga sam žrtvovao zbog njega, ali nije mi žao jer mi je on također i puno toga dao«, kaže nam Mario. „On nije samo igra, nego i način života, kad obučem dres i kopačke više mi ništa nije važno osim pobjede. Za mene nema veće sreće nego kad istrčim na stadion, a moji prijatelji krenu uzvikivati moje ime kada postignem zgoditak. To je sreća koja se riječima ne može opisati, i tad sebe zamišljam kao neku veliku nogometnu zvijezdu. Ne znam što će budućnost napraviti od mene, ali znam da ću se uvijek baviti nogometom, makar i rekreativno. A ako me, pak, sreća i dobra tehnika igranja posluže, možda se moj san i ostvari i ja zaigram na nekom od poznatih stadiona. To su za sada moji neostvareni snovi, ali snovi i jesu nešto što će te voditi kroz život i davati snagu da ih ostvariš«, rekao je na koncu ove kratke nogometne storije Mario Major, nogometaš Radničkog iz Srijemske Mitrovice.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika