Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Neophodna je dobra volja i međusobna suradnja

Uvođenje hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture u OŠ »Vuk Karadžić« u Baču, te rješavanje otvorenih pitanja i poboljšanja kvalitete emisije na hrvatskom jeziku na Radio Bačkoj, bile su teme razgovora koje su čelnici Hrvata u Vojvodini u četvrtak, 6. lipnja, vodili s Aleksandrom Stojanović, ravnateljicom Radio Bačke i urednikom emisije na hrvatskom jeziku Pavlom Pejčićem, te s ravnateljicom škole u Baču Snežanom Čemerikić.
 
Izaslanstvo Hrvata predstavljali su predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić, ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan, te članice Izvršnog odbora HNV-a Anđela Horvat zadužena za obrazovanje i Ankica Jukić-Mandić zadužena za informiranje. Domaćin skupa bio je načelnik Općine i tajnik HNV-a Željko Pakledinac, a susretu su nazočili i Viktorija Kovačev, novinarka iz Bačkog Novog Sela, koja će se uključiti u rad emisije, te predsjednica kulturne udruge »Matoš« iz Plavne Kata Pelajić.
 
 
 
 
 
 
 
Hrvatski jezik u školi!?
 
Ovaj susret uslijedio je nakon nedavnog posjeta čelnika hrvatskih institucija u Republici Srbiji ovoj općini, kada je lokalna vlast sve sugestije i prijedloge s razumijevanjem prihvatila radi daljnjeg osnaživanja hrvatske zajednice. Prije sastanka u Radio Bačkoj upriličen je razgovor u mjesnoj školi s ravnateljicom Snežanom Čemerikić, o čemu nas je Anđela Horvat ukratko obavijestila:
 
»Na inicijativu Željka Pakledinca koji nas je pozvao na sastanak u školu u Baču, održan je razgovor s ravnateljicom na temu uvođenja hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u ovu školu. Dogovoreno je da će se provesti anketa na osnovi dopisa koji je dostavljen iz HNV-a, a o konkretnim rezultatima ankete bit ćemo na vrijeme obaviješteni te ćemo poduzeti daljnje korake, kako bi se realizirala ta ideja i uveo hrvatski kao izborni predmet u ovu školu. Potrebno je pozvati sve učenike koji pohađaju školu u Baču, da se svakako prijave za ovaj oblik nastave ukoliko to žele.«
 
Z. Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika