Sport i zabava Sport i zabava

Uvodni poraz pokvario plasman u finale

Vukovar je od 21. do 23. lipnja bio domaćin IV. europskog nogometnog prvenstva hrvatske nacionalne manjine iz Austrije, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Srbije. Utakmice su igrane na stadionima HNK Radničkog iz Vukovara, NK Croatie iz Bogdanovaca i NK Bedema iz Ivankova, a ovaj četvrti po redu natjecateljski turnir održan je u organizaciji Hrvatskog nogometnog Saveza i pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije.
 
 
 
 
 
SVEČANO OTVORENJE
Svečano otvorenje upriličeno je u subotu, 22. lipnja, i lijepo je bilo vidjeti mnoštvo Hrvata iz europskih regija u kojima već stoljećima žive skupa s većinskim narodima. Gradišćanske i karaševske Hrvate, moliške Hrvate, bunjevačke i šokačke Hrvate iz Vojvodine, Hrvate iz Mađarske, Makedonije i Slovačke, te Hrvate iz Slovenije koji još nemaju status nacionalne manjine, ali sve čine kako bi ga stekli. Sudionike je u ime domaćina, ali i HNS-a u čijem Izvršnom odboru sjedi, pozdravio župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i zaželio dobrodošlicu brojnim Hrvatima iz susjednih zemalja, koji su narednih dana bili gosti grada heroja, grada stradanja i grada ponosa. 
„Danas ste posjetili Memorijalno groblje i Memorijalni centar Ovčara, ta svetišta stradanja i ponosa, mjesta sjećanja i nezaborava i poruke da se ovako što više nikada ne ponovi. To je i dokaz da je Hrvatska nastala na volji i zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske, a njegujući to zajedništvo možemo se nadati boljem sutra, samo zajedništvom možemo jačati voljenu nam Hrvatsku. Sa zemljama u kojima vi živite mi imamo dobru suradnju, gospodarsku na jačanju ekonomske moći i kulturnu i sportsku, kojoj danas svjedočimo i zato vam želim dobrodošlicu i da se svi dobro osjećate u našem gradu i županiji, pa neka IV. europsko nogometno prvenstvo manjinskih reprezentacija započne“, poželio je u pozdravnom govoru župan Galić.
 
NATJECATELJSKI DIO
I započelo je. Reprezentacija Vojvodine je na samom početku imala peh sa ždrijebom, i već u prvom susretu imala duel s izravnim konkurentima za najviši plasman, reprezentacijom gradišćanskih Hrvata, s kojima su na svim dosadašnjim susretima uvijek imali puno muka. Ipak, uzeli su im prvenstvo u Zagrebu, na Maksimiru, i u Vukovar su došli obraniti titulu šampiona. Ali ovogodišnji start nije puno obećavao i Hrvati iz Austrije su ih svladali s minimalnih 1 - 0, sasvim dostatno da Vojvođanima pomrse daljnje planove. Samopouzdanje i vjera u bolje povraćeni su već u susretu s Makedonijom i vojvođanski Hrvati su slavili s 6 - 0, ali i Austrijanci su u drugom susreta svladali talijansku momčad, pa je bilo izvjesno kako naslov neće biti obranjen. U trećem susretu, odmah nakon svečanog otvorenja, izabranici Marinka Poljakovića i Petra Kuntića pokazali su da su ekipa dostojna respekta pobjedom protiv moliških Hrvata iz Italije rezultatom 7 - 0.
Vojvođanska mladost djelovala je besprijekorno, a jedan za drugom bilježili su se u strijelce Marko Vujić, Slaven Juriša, Marko Renić, Dinko Kuntić, Davor Poljaković, pa ponovno Juriša i Renić. No to, to nije bilo sve. Dva puta vratnica, dva puta greda i nekoliko bravuroznih obrana talijanskog vratara dostatno govore o razigranosti momčadi prvaka s III. europskog prvenstva. Istina, i gosti su par puta bili pred golom Nenada Vukovića, uputivši nekoliko udaraca u okvir gola.   
IMPRESIJE NAKON NASTUPA
Kapetan reprezentacije Hrvata iz Vojvodine (Srbija) Filip Ilovac je ukratko prokomentirao nastup momčadi koju je još jednom predvodio, osvrnuvši se na svoj dugogodišnji reprezentativni staž: 
„Da smo poslije podne igrali s Austrijom, bila bi to druga priča. S reprezentacijom Hrvata iz Vojvodine sam od njenih samih početaka, a trudom i zalaganjem zavrijedio sam kapetansku vrpcu i s ponosom je nosim. Imali smo mnogo bolju i jaču momčad ali smjena generacija je neminovna. Uvjeren sam da su i ovi mladi dečki dostojni dresa reprezentacije hrvatske zajednice u Vojvodini, što će u bliskoj budućnosti zasigurno i dokazati.“ 
Koordinator reprezentacije i predsjednik Odbora za sport HNV-a Petar Kuntić također je žalio zbog slabog starta i nemogućnosti obrane naslova, ne tražeći razloge u umoru od puta i lošoj posloženosti ekipe, već u stalnom rivalitetu s Hrvatima iz Austrije, koja je uvijek nezgodan protivnik. 
„Krivo mi je, jer smo razmazili naše vjerne navijače, naviknuli ih na odlične rezultate, pa će svakako biti zamjerki.“ 
Međutim, kako sam kaže, Kuntić je kivan na osnivača, na konto reprezentacije nije stigla niti jedna kuna, niti jedan dinar od poreznih obveznika Republike Hrvatske i Republike Srbije i ostalo je da se snalaze moljakajući donacije, kojih je sve manje, uvažavajući gospodarsku situaciju i u Hrvatskoj i u Srbiji. Zato, ako ostane ovako, kane reprezentaciju registrirati kao nevladinu udrugu i pokušati riješiti pitanje financija, jer natjecanja su skupa i zahtjevna, a rezultati im daju za pravo da očekuju i bolje.
Marinko Poljaković izbornik je reprezentacije hrvatske zajednice u Vojvodini od osnutka, od 2006. godine, i zadovoljan je pređenim putom. I nakon odlične igre i uvjerljive pobjede nad Italijom ne skriva tugu. Žali za propuštenim, za divnim prigodama protiv Hrvata iz Austrije i kontrom koja im je oduzela mogućnost obrane naslova. 
„Žao mi je što nismo bili kompletni, jer nam nedostaju Kekezović i Čović, plus Babić i Ninčević, koji su u Švicarskoj. I još njih par koji igraju u Mađarskoj, te nemaju pravo nastupa za reprezentaciju. E samo da je Kekezović došao, sigurno bi igrali za prvo mjesto“, uzdahnuo je Marinko i dodao: „Žao mi što dogodine nećemo vidjeti Nicu (idu samo prvi i drugi), ali osvajanje naslova u Beču osigurava odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kanadi, u ljeto 2015. godine. Imamo dvije godine, dostatno da izbrusimo ovu mladost i posložimo najbolju momčad, a onda nas u dvije godine čekaju tri jaka natjecanja i bit ćemo spremni“, ustvrdio je izbornik Poljaković.  
Ali život ide dalje, a ono što ga raduje je činjenica da su danas reprezentacija Vojvodine u pravom smislu te riječi. Tu su igrači iz Subotice i okolice, Naglić iz Mitrovice, Renić i Gašparević iz Novog Sada, tu su nogometaši iz Pančeva, Podunavlja, Sonte i Sombora, puno mladih momaka s raznih strana Vojvodine, pa ova mladost može bilježiti još bolje rezultate.  
               
Antrfile 1
Četvrto mjesto
Boljim izvođenjem penala Hrvati iz Slovenije su osvojili treće mjesto, dok je reprezentacije Hrvata iz Vojvodine, na koncu, osvojila četvrto mjesto na IV. europskom nogometnom prvenstvu hrvatskih manjina.
                                                                                                                    Slavko  Žebić     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika