Kultura Kultura

Novi časopis za književnost i umjetnost na hrvatskom jeziku

 
Ovih je dana izišao prvi broj časopisa za književnost i umjetnost »Nova riječ«. Riječ je časopisu na hrvatskom jeziku kojega je pokrenuo i realizira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz logističku potporu NIU »Hrvatska riječ«. Glavni i odgovorni urednik »Nove riječi« je Tomislav Žigmanov, a zamjenik glavnog i odgovornog urednika je Vladan Čutura.
 
 
 
 
»Časopis će izlaziti dva puta godišnje (proljeće-ljeto i jesen-zima) u 500 primjeraka, a nastojat će se držati visokih uredničkih standarda i kada je u pitanju prezentacija književnih sadržaja i kada je riječ o tematiziranju književnih i umjetničkih fenomena«, kaže Tomislav Žigmanov.
Savjet časopisa čine književnici i znanstvenici iz Vojvodine, Hrvatske i Mađarske (Neven Ušumović – Umag, Mirko Sebić – Novi Sad, Stjepan Blažetin – Pečuh, Helena Sablić-Tomić – Osijek, Petar Vuković – Zagreb, Darko Vuković – Novi Sad i Vojislav Sekelj – Subotica).
Uredništvo, u koje je uključen značajan broj mladih ljudi, čine Katarina Čeliković, Bernadica Ivanković, Mirko Kopunović, Nela Tonković, Ljubica Vuković-Dulić i Željka Zelić. Časopis je grafički oblikovao Darko Vuković iz Novog Sada, dok je pripremu teksta i prijelom radio Thomas Šuić.
Prvi broj »Nove riječi«, obujma 176 stranica, donosi tematski blok »Suvremena hrvatska kratka priča« o kojoj piše Neven Ušumović. U okviru temata predstavljeni su sljedeći autori: Delimir Rešicki, Damir Karakaš, Zoran Malkoč, Roman Simić Bodrožić, Tanja Mravak i Olja Savičević-Ivančević. Časopis se bavi i »Novim ženskim pismom Hrvata u Vojvodini – pjesništvom« u kojem su zastupljene pjesnikinje Mila Markov-Španović, Blaženka Rudić, Željka Zelić, Anita Đipanov i Nevena Mlinko, dok u »Esejističkim obzorjima« Mirko Sebić u eseju »Misao o ljubavi« promišlja teze suvremenoga francuskog filozofa Alaina Badioua o najvažnijem fenomenu čovjeka.
 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika