Kultura Kultura

Voditi dijaloge s kompetentnim ljudima

Vijest o nedavnom objavljivanju prvog broja novog časopisa na hrvatskom jeziku za književnost i umjetnost »Nova riječ« ima veliki značaj u području kulture ovdašnjih Hrvata. Časopis je objavljen u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz logističku potporu NIU »Hrvatska riječ«, što je bio povod za razgovor s Tomislavom Žigmanovim, glavnim i odgovornim urednikom ovoga časopisa.
Prema riječima urednika, poriva za pokretanje ovoga časopisa nije bilo. »U slučajevima osnivanja književnih glasila porivi ne igraju nikakvu ulogu! Eventualno bi se moglo govoriti o potrebama i motivima za tako što. Ukoliko je o tome riječ, u temelju je 'Nove riječi' potreba da se srednja i mlađa generacija hrvatskih pisaca iz Vojvodine, napose onih uspješnih, očituje na sebi primjeren način i to u časopisu koji će sami osmišljavati i kojim će upravljati. Sve se to, pak, može iščitavati i kao posljedica njihove isključenosti iz postojeće književne periodike, s kojom su onda, dakako, bili i nezadovoljni«.
 
 
Neupitna kvaliteta književnih priloga
 
Predstavljajući uređivačku koncepciju časopisa, Žigmanov ističe da ovaj časopis ne želi objavljivati autore koji su »podobni«.
»Koncepcija časopisa ne želi biti, kako to često znade biti slučaj u nas i ovdje, 'rakaška' – da se objavljuje sve što postoji u aktualnoj produkciji i to od autora koji su ispunili nekakve kriterije podobnosti, bez plana, s pomanjkanjem smisla i krajnjih svrha. Isto tako, ona je otvorena i za prijenos recentnih književnih sadržaja iz Hrvatske najvišega umjetničkog dometa, čime se svjesno, osim priznanja da smo dionici iste književnosti, želi biti posrednikom između hrvatske i književnosti koja postoji u Srbiji«.
 
 
 
 
 
Ono što je nedvojbeno dobro je da će ovaj časopis zrcaliti aktualna književna postignuća, dakle produkciju, ovdašnjih hrvatskih književnika.  
»Naravno, 'blokovskim' prikazivanjem pojedinih segmenata književnog stvaralaštva nastoji se pokazivati da je hrvatska književnost ustrojena i kao scena, to jest da nije riječ tek o nizu slučajnih pojedinaca. Osobita pozornost će se posvećivati podzastupljenim književnim žanrovima u ovdašnjoj hrvatskoj književnosti, kao što je, recimo, esej. Iza objave u časopisu svega navedenoga mora stajati neupitna estetska i umjetnička kvaliteta književnoga priloga. Također, svjesno će se i svestrano tematizirati književnost Hrvata u Vojvodini – ne samo u svojoj povijesnoj dimenziji, nego će 'Nova riječ' biti prostor otvoren za kritičko čitanje aktualne produkcije. Nećemo bježati ni od uključivanja u rasprave u hrvatsko-srpskim odnosima, to jest nastojat ćemo se užljebljivati u te naracije i biti aktivni dionici tih procesa. I na koncu, ona hoće biti dokumentarijem svega relevantnoga u Vojvodini što se tiče hrvatske književnosti i umjetnosti. Nadam se da se to svakom kvalificiranijem čitatelju nadaje već iz prvoga objavljenog broja«.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika