Sport i zabava Sport i zabava

Boćanje je kolektivni sport koji potiče socijalizaciju

Zahvaljujući angažiranju nekoliko subotičkih entuzijasta na čelu s Franjom Olmanom, boćanje je kao sport zaživjelo i na sjeveru Bačke, a već drugu godinu postoji i Općinska liga u kojoj se natječu prve formirane ekipe. Vicko Marko je boćar ekipe Mornari, u čijem natjecateljskom sastavu nastupaju još Zdenka Marko-Sudarević i Ana Zolotić.
 
»Boćanjem, točnije balotama, verzijom igre koja se u nas igrala, počeo sam se baviti od svoje četrnaeste godine, potaknut obiteljskom tradicijom nadmetanja u ovoj sportskoj disciplini u našim krajevima, najviše vezanoj za Dalmaciju i ljude koji potječu iz nje. Odlaskom na studij prestao sam igrati i okrenuo se drugim sportovima, malom nogometu ponajviše, ali kada je prije nekoliko godina pokrenuta ideja o oživljavanju boćanja u Subotici, odlučio sam se pridružiti«, započeo je priču o boćanju Vicko Marko, član ekipe Mornari iz Subotice.
 
 
 
 
 
MORNARI
 
Naziv sastava jasno govori o povezanosti s morskim prostorima, no boćarski sastav Mornari natječe se u Subotičkoj ligi na prostorima nekadašnjeg Panonskog mora.
 
 
 
 
»Ovo je druga godina u kojoj se aktivno natječemo u konkurenciji sastava s teritorija subotičke općine, a nedavno je završen prvi dio ovogodišnjeg prvenstva u kojem trenutačno zauzimamo petu poziciju. Zabilježili smo šest pobjeda i pet poraza, ali smo barem dva susreta trebali dobiti i s tim bodovima bismo sada bili treći. Ostali članovi ekipe su zadovoljni postignutim rezultatom, no ja smatram kako možemo bolje, što bismo trebali pokazati u nastavku ligaškog natjecanja. Nažalost, zbog objektivnih okolnosti i nedostatka slobodnog vremena, nismo održali niti jedan trening nego smo boćali isključivo na prvenstvenim susretima, pa ćemo u budućnosti pokušati organizirati se i po tom pitanju. Sve druge ekipe povremeno vježbaju, a bez prakse ne može biti niti boljih rezultata.«
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika