Sport i zabava Sport i zabava

»Dužijanca 2013.« na subotičkom hipodromu

 
Kasačke utrke »Dužijanca« imaju dugu tradiciju održavanja, od 1968. godine, i predstavljaju najznačajniji kasački dan u Subotici, ali i jedan od najznačajnijih sportskih događaja ove vrste u zemlji. Stoga su i ove godine na subotičkom Hipodromu, usprkos »tropskom« nedjeljnom poslijepodnevu, okupile veliki broj ljubitelja ovoga sporta. Održano je ukupno osam utrka, u kojima su sudjelovala najbolja grla u Srbiji i nekoliko grla iz Slovenije.
Najveće zanimanje publike pobudila su finala domaće i internacionalne Dužijance (obje 1600 metara), o čemu svjedoče i nagradni fondovi ovih utrka od 200, odnosno 300 tisuća dinara. Finale domaće Dužijance osvojilo je grlo Gruccione s vremenom 1,16,6 vlasnika Spase Tomića i Saše Grujića, koji je ujedno bio i vozač. U internacionalnoj Dužijanci trijumfiralo je grlo Iarissa Urby s vremenom 1,14,9 (vlasnik »YUM Commerce«, vozač Jože Sagaj).
U utrci dvogodaca »Porodica Radmanović – Crvenka« pobijedilo je grlo Grifone (vlasnik Oto Feldi, vozač Branislav Mukić), dok je u utrci trogodaca »HV partner« (2140 metara) najbrže bilo grlo Baileys vlasnika i vozača Branislava Mukića. Utrku »ZZ Salaš« (2140 metara) »dobilo« je grlo Dakota (vlasnik Andrija Valenčik, vozač Miroslav Merković).
Predsjednik Konjičkog kluba »Bačka« Mirko Skenderović je, otvarajući utrke, podsjetio kako se one tradicionalno održavaju povodom završetka žetvenih radova naglasivši, da kao takve predstavljaju važan dio proslave Dužijance.
Osim kasačkih utrka posjetitelji su mogli uživati i u pratećim programima, kao što su paradno jahanje (ergela »Kelebija«), parada oldtimer automobila, motocikala i traktora, kao i nastup folkloraca Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice, koje je pripremio koreograf Andrija Bašić Palković.
 
D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika