Tema Tema

Pet godina rada ZKVH-a

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom i domjenkom prošloga je četvrtka obilježeno pet godina rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Misija ove, za sada jedine profesionalne ustanove u području kulture ove manjinske zajednice je rad na očuvanju, unapređenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata. Zavod je osnovan tijekom ožujka 2008. godine, ali je s aktivnostima počeo početkom 2009. godine.
 
 
 
Rezultati rada
 
Obraćajući se nazočnima ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov podsjetio je na rezultate petogodišnjeg rada ove ustanove. Među ostalim, objavili su 23 publikacije (13 samostalno, a 10 u sunakladi), realizirali s vanjskim suradnicima desetak znanstvenih istraživanja, održali 27 znanstvenih kolokvija, pristupili izradi kritičke i cjelovite bibliografije vojvođanskih Hrvata, formirali jezgru zavičajne knjižnice, upriličili 13 likovnih postava i izložaba, organizirali 20-ak koncerata orguljske, kao i glazbe hrvatskih skladatelja iz Vojvodine, te objavili dva nosača zvuka.
Žigmanov je podsjetio i kako je ZKVH inicirao projekt »Godina hrvatskih velikana u Vojvodini« u okviru kojega je dosad priređeno stotinjak programa. Zahvaljujući naporima Zavoda predsjednici Republike Hrvatske dodijelili su prvi puta u povijesti nagrade hrvatskim kulturnim stvaraocima i hrvatskim udrugama kulture, a ZKVH je ustanovio tri književne nagrade. Također, potpisali su 4 sporazuma o međunarodnoj suradnji sa znanstvenim i kulturnim institucijama iz Hrvatske i Mađarske, inicirali dobivanje besplatnih doktorskih studija na sveučilištima u Republici Hrvatskoj za pripadnike hrvatske zajednice iz Vojvodine, te pružili potporu udrugama kulture, i stručnu i financijsku, u realizaciji većine kapitalnih projekata i najvažnijih manifestacija. 
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika