Sport i zabava Sport i zabava

U državnom vrhu

Iako Gimnastički klub »Mladost« u Monoštoru službeno postoji manje od četiri godine, monoštorski gimnastičari bilježe zapažene rezultate, mogu se pohvaliti i priznanjima na državnim natjecanjima i primjer su za to da i u malim sredinama stasavaju sportaši koji  postižu zapažene rezultate. »Za registraciju kluba trebalo nam je pet godina. Mi smo tih pet godina radili i natjecali se, ali je to sve bilo neslužbeno. Gimnastička tradicija postoji u Monoštoru od prije, jer je pri školi nekada postojala gimnastička sekcija, a mi smo tu tradiciju nastavili kroz ovaj klub«,  kaže predsjednica Gimnastičkog kluba »Mladost« Ana Periškić. Trenutačno je u klubu aktivno tridesetak mladih gimnastičara, uglavnom osnovaca, ali je i nekoliko srednjoškolaca koji se natječu u omladinskom uzrastu.
 
 
 
VRIJEDNI REZULTATI
             
   Ana Periškić s ponosom ističe kako je muška ekipa monoštorskih gimnastičara na posljednjem državnom prvenstvu bila treća. »Obvezne su vježbe na parteru, karikama, razboju, preskok i vratilo. Na državnom se natječe cijela država, od Vršca do Niša. Na natjecanju bude i do 350 sudionika. I među njima mi iz jednog sela, koji smo jedva uspjeli sastaviti tim od tri dečkića. No, uspjeli smo i Damjan Podrumac, Ivan Brdar i Danijel Blažev bili su treći  na državnom prvenstvu. To je do sada najveći uspjeh monoštorskih gimnastičara, koji su prije toga osvajali četvrta i peta mjesta na državnim natjecanjima«, kaže Ana Periškić, koja pojašnjava kako se do državnog prvenstva stiže preko  vojvođanskih natjecanja. Ista ta ekipa monoštorskih gimnastičara već ima pozornosti vrijedne rezultate, jer su kao učenici trećeg razreda bili treći na državnom natjecanju. To samo potvrđuje kako u gimnastici rezultati dolaze s godinama napornih i upornih treninga, a naša sugovornica pojašnjava da treba najmanje četiri godine rada kako bi se stiglo do prvih rezultata. Gimnastičari, koji su svi, osim srednjoškolaca, i učenici Osnovne škole »22. Oktobar« u Monoštoru, treninge održavaju u sportskoj dvorani tri puta tjedno.
Ana Periškić je nastavnica tjelesnog odgoja u mirovini i s djecom radi desetljećima. U rad je uključena i njena kći Nataša, također nastavnica tjelesnog odgoja u školi u Monoštoru. Iskusna Ana  kaže kako je važno je znati privući djecu, a onda ih i zadržati.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika