Sport i zabava Sport i zabava

»Zarazna« ljubav

Prvosvibanjski praznici u Đurđinu se proslavljaju u sklopu blagdana Sv. Josipa Radnika, zaštitnika župe, ali i tradicijskim konjskim utrkama, koje još od 1947. godine organizira Konjički klub »Đurđin«. Iako klub nije registriran već dvije godine zbog manjka članova i nedostatka financijskih sredstava, utrka će i ovog 1. svibnja okupiti ljubitelje konja na đurđinskom hipodromu. 
Konjički klub »Đurđin«
 
 
 
Prošlogodišnji vlasnik i vozač najbržeg kasača ove utrke, ali i mnogih drugih, jedan je od najaktivnijih članova kluba, Đurđinčanin Petar Vukov. S obzirom na dug staž u klubu, Petar se sjeća i puno svjetlijih trenutaka kluba, ali i konjarstva na ovim prostorima općenito. »Ovaj konjički klub je nekada brojio i po 40 i 50 članova, dok sad ima desetak i to pretežito starijih. Potrebno je okupiti još 20 članova kako bi klub oživio, ali to je gotovo nemoguće s obzirom na financijsku situaciju. Ne tako davno, naš je konjički klub, pokraj kluba u Čantaviru, bio jedan od najjačih u okolici«, kaže Petar. 
Osim dobrih konja, pretežito dunđerskog podrijetla, Đurđinčani su važili i za dobre konjare, među kojima Petar ističe Paju Dulića, Tomicu Ivandekića, Nikolu Poljakovića i još mnoge druge. Ove tvrdnje, pokraj brojnih pehara koje posjeduju Đurđinčani, Petar potvrđuje i anegdotom s jedne utrke u Beogradu: »Nakon što je proglašen šampion derbija i što su dodijeljene ostale nagrade, jedan nas je čovjek upitao koliki je taj Đurđin kad ima tako dobre konje te osvajaju sve nagrade. Odgovorili smo mu kako je malo manji od Beograda«, kroz smijeh kaže Petar. 
 
Jelena Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika