Kolumne Kolumne

U vlastitoj koži

U nedjelju, 27. travnja, dobit ćemo novu Vladu, najavljeno je početkom tjedna. Predsjednik Srpske napredne stranke i lider koalicije koja ima dvotrećinsku većinu u parlamentu Aleksandar Vučić i formalno je postao mandatar za sastav nove Vlade – predložio ga je u utorak predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Upravo zbog te dvotrećinske većine nema velike neizvjesnosti – ovoga puta politička sudbina novog kabineta neće ovisiti o nagodbama ili ucjenama manjih stranaka, niti će novi kabinet imati značajniju oporbu u parlamentu. S druge strane, ova na prvi pogled lagodna pozicija znači i da buduća Vlada neće imati puno manevarskog prostora za »izvlačenje« od odgovornosti i zamagljivanje situacije kao što je to bio slučaj kod nekih prethodnih vlada. Morat će sami preuzeti političku odgovornost za već najavljene bolne reforme i rezove. I provesti ih. 
No, premda i sam budući premijer često ističe težinu situacije i posla koji ih očekuje, a to je istaknuo i predsjednik Nikolić rekavši »ne bih mu bio u koži«, vjerojatno buduću Vladu i premijera građani ne žale previše, jer i sami najradije ne bi bili u vlastitoj koži – pogotovu oni koji su cijenu bolnih rezova i reformi već platili i plaćaju već dugo – neki već godinama. Na primjer, radnici onih poduzeća koja nisu bila te sreće da ih država financira godinama, koja nisu bila godinama u »restrukturiranju«. A osjetit će ih i radnici onih poduzeća čija će se sudbina rješavati – kako javnih, tako i poduzeća u restrukturiranju koje sada očekuje ono već viđeno – gubitak radnog mjesta. Naravno, ne živimo više u realsocijalizmu – zajamčena radna mjesta nisu institut kapitalističkog gospodarstva, ali gubitak radnog mjesta jest veliki problem kada novih radnih mjesta nema na vidiku. Hoće li se strukturnim reformama situacija promijeniti, vidjet će se kada budu provedene. Hoće li biti investicija, novih radnih mjesta? Vidjet ćemo. Za sada samo znamo što nas čeka – strukturne reforme – koje je Vučić grupirao u tri dijela. Prvi dio je donošenje ključnih zakona – o radu, o privatizaciji, o stečaju, o osiguranju i o planiranju i izgradnji. Ovi će zakoni, najavljuje Vučić, morati biti doneseni do ljeta. Drugi dio strukturnih reformi odnosi se na rješavanje problema poduzeća u restrukturiranju. Treći dio odnosi se na »vrlo agresivno kretanje« u rješavanje problema zvanog »javna poduzeća«. I na koncu, zaseban dio teških reformi o kojima će Vučić, kako je najavio, govoriti u nedjelju jesu mjere fiskalne konsolidacije.
Vlada će biti i koalicijska i ekspertska, ali će Vučić biti glavni akter. Ako uspije, njemu ide slava i možda idući mandat, a ako ne, neće imati koga okriviti za neuspjeh. 
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika