Intervju Intervju

Nedovoljno cijenimo ono što imamo

Radijska emisija »Glas Hrvata« čuje se već pet godina. Povodom tog jubileja razgovarali smo s urednikom emisije Savom Tadićem (1976.), koji je i tajnik i jedan od osnivača HKD »Vladimir Nazor« iz Stanišića, a također i tajnik i jedan od osnivača Mjesnog odbora DSHV-a u tom naselju, gdje i živi. Profesionalno se bavi pčelarstvom.
 
 
HR: Kakva su vaša sjećanja na razdoblje kada ste počeli raditi kao urednik emisije? 
Postao sam urednik emisije 2012. godine. Emisija je startala s radom u travnju 2009., producent je bila NIU»Hrvatska riječ«, a redakcija je tada imala samo jednog člana, Zlatka Gorjanca, koji je bio i urednik. Nakon ukidanja radio-televizijskog uredništva NIU »Hrvatska riječ«,  produciranje je preuzeo HKD »Vladimir Nazor« iz Stanišića, a urednik i koncepcija emisije nije mijenjana. Krajem 2011. urednik podnosi ostavku, a mi u udruzi nismo željeli da prestane  emitiranje emisije, jer smo cijenili da bi Hrvati na području Zapadno-bačkog okruga ostali uskraćeni za informiranje na materinjem jeziku.
Jedini način da emisija opstane je bio da se sami prihvatimo uređivanja i realizacije emisije. Upravni odbor našeg društva je oformio uredništvo, obavili smo konzultacije s Odborom za informiranje Hrvatskog nacionalnog vijeća, dogovorena je koncepcija emisije i obuka članova uredništva. Postojala je strepnja  hoćemo li uspjeti  proizvesti  kvalitetnu i slušanu emisiju. Vođeni devizom koju smo tada skovali – »'Glas Hrvata' se mora čuti«, pristupili smo učenju. Obuku nam je dva mjeseca u Subotici držao novinar  Josip Stantić. 
Svjesni smo bili kako se dotadašnji način pripremanja emisije mora mijenjati. Taj je posao bio prevelik za jednu osobu i stoga smo podijelili zadaće na članove uredništva. Svaki je početak težak na svoj način. Probnu pilot emisiju smo radili dva tjedna, svaku večer smo se sastajali, dok konačno nismo stvorili sadržaj koji smo bili spremni pustiti u etar.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika