Kultura Kultura

Istraživačko djelo o lozi Perušić

Predstavljanje knjige o povijesti loze Perušić – »Tragovima predaka« autora Lajče Perušića održano je u subotu 31. svibnja, u Gradskoj knjižnici u Subotici. Autor je kroz knjigu dao osvrt na podrijetlo loze Perušić od prvog spomena imena 1437. godine sve do novog vijeka, uz brojne povijesne dokumente i citate. U knjizi je u kratkim crtama oslikan politički život i tadašnje hrvatsko plemstvo, a s njima i tri generacije Perušića (Gašpara I., Gašpara II. i Mate) u suprotstavljanju osmanlijskim osvajačima u svrhu obrane i izgradnje vlastite domovine. Kroz te životne situacije druge polovice srednjeg vijeka i početka novog vijeka autor je obradio kretanje i opstanak loze Perušić do današnjih dana. 
 
 
 
»Ima samo jedna Perušićeva loza, ali se ona tijekom vremena razgranala. Tako da ima jedna grana u Mađarskoj, jedna u Rumunjskoj, jedna u Austriji, u Hrvatskoj (Slavonija, riječko i karlovačko područje), te u Srbiji, odnosno u Subotici. Nisam obrađivao svaku granu posebice, nego sam se najviše posvetio svojoj – grani Perušića iz Subotice, koja broji oko 60 živućih članova«, rekao je Lajčo Perušić. 
O svom istraživačkom radu autor kaže kako je bio zahtjevan, ali prije svega zanimljiv i da mu je istražujući u arhivima u Zagrebu, Budimpešti, Subotici i Rumunjskoj posebno zadovoljstvo i poticaj za daljnji rad predstavljala pronađena »nit« među generacijama, te dobivanje slike svog obiteljskog stabla. O izradi knjige govorio je i Lajčin nećak Nikola Perušić, koji mu je i sam pomagao u prijevodima s mađarskog jezika i istraživanju. Prema Nikolinim riječima, knjiga »Tragovima predaka« je životno djelo Lajče Perušića. 
 
Je. D.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika