Intervju Intervju

Očuvanje svoga nacionalnoga identiteta je naše najveće postignuće

Jedna od najaktivnijih hrvatskih udruga u posljednje vrijeme je Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Jelačić Petrovaradina. Desetljeće svoga postojanja proslavili su u studenome prošle godine, a protekloga vikenda obilježili su još jedan jubilej – deset godina od osnutka njihovog Mješovitog pjevačkog zbora. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom ove udruge Petrom Pifatom, koji jeaktivni član Jelačića od njegova osnutka, a dužnost prvoga čovjeka Društva obnaša nepune dvije godine.
 
 
HR: U nedjelju 26. listopada, Mješoviti pjevački zbor Jelačića obilježio je 10 godina svoga postojanja, uz promociju svog prvoga nosača zvuka. Kao predsjednik udruge, ali i aktivni suradnik zbora, kako doživljavate ovaj jubilej?
 
Jubilej doživljavam s ponosom i zadovoljstvom što je Petrovaradinu, četrdeset i sedam godina nakon prestanka djelovanja glasovitog Hrvatskog pjevačkog društva Neven, osnovanog još 1880. godine,ponovno oživljen rad višeglasnog pjevačkog zbora čijeg smo desetoljetnjeg uspješnog djelovanja svjedoci. Nije bilo lako opjevački zbor prije 10 godina, u uvjetima tada još uvijek prisutnoga straha od javnog očitovanja nacionalne pripadnosti dobrog dijela petrovaradinskih Hrvata, nepostojeće financijske strukture, a niti dovoljno kadrovskih potencijala. Poziv audiciju naišao je na dobar odziv ne samo petrovaradinskih, već i srijemskokameničkih i novosadskih Hrvata kojima treba odati priznanje za ustrajnost i zalaganje u svještine pjevanja, u početku lakših, a kasnije i vrlo zahtjevnih skladbi. Za postignuti uspjeh iznimno je zaslužna dirigentica Vesna Kesić Krsmanović koja njime ravna od samoga početka. Njeno dirigentsko znanje, izuzetan pedagoški pristup i višegodišnje iskustvo rada u zboru opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, presudno je utjecalo na ostvareni napredak u radu. Ne smijemo zaboraviti ni petrovaradinskog pijanistu i profesora, pokojnog Đuru Rajkovića kao doživotnog suradnika čkog zbora. Brojne skladbe harmonizirane njegovom rukom i danas zauzimaju najveći dio repertoaraovog tridesetočlanog zbora. pjevačkog zbora ogleda se i u njegovoj žanrovskoj raznolikosti. Na repertoaru su, osim narodnih i klasičnih djela, također i liturgijske skladbe te crkvene popijevke. Prednost se, svakako, daje glazbenim djelima hrvatskih velikana iz Petrovaradina i Srijema, u cilju promidžbe autohtone glazbene baštine.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika