Kultura Kultura

U čast žrtvama Vukovara

U čast žrtvama Vukovara, u Županji je u subotu, 15. studenoga, u dvorani pastoralnog kulturnog središta blaženog Alojzija Stepinca, održana 12. smotra pjevačkih zborova na kojoj je nastupio i mješoviti pjevački zbor Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina. Zahvaljujući pozivu organizatora, Kulturno-umjetničkoj udruzi Kristal – Sladorana iz Županje i potpori Hrvatskog nacionalnog vijeća u RS, osnaženo je ne samo staro prijateljstvo ovih dvaju udruga, nego su i uspostavljeni dragocjeni kontakti petrovaradinskih Hrvata s ostalim sudionicima smotre. Kako je Jelačićev pjevački zbor na ovoj manifestaciji bio jedini predstavnik hrvatske zajednice iz Vojvodine, domaćin mu je ukazao posebnu čast u vidu srdačne najave i cjelovitog predstavljanja njegova kulturno-umjetničkog rada. 
 
Budući da je ovogodišnja Smotra pjevačkih zborova imala obilježje sjećanja na vukovarsko stradanje tijekom posljednjega rata, veći dio glazbenog repertoara bio je domoljubnog karaktera. Tako se i mješoviti pjevački zbor HKPD-a Jelačić predstavio i proslavio, uglavnom, svojim autohtonim skladbama: Bože živi, U kolo, braćo, Spomeni se i Pozdrav domovini. Najavu nastupa članova zbora, ulazak na scenu, nastup i izlazak pratio je oduševljeni pljesak publike.
 
 
Vrijedni pažnje bili su i nastupi ostalih zborova – HKPD-a Tomislav iz Cernika, GPZ-a Lipik iz Lipika, HORKUD-a Golub iz Bjelovara, a napose domaćeg pjevačkog zbora iz Županje koja je i ovoga puta maestralno zvučala.
Napose je bio dirljiv završetak Smotre pjevačkih zborova kada su svi pjevači skupa, zapjevali skladbu Croatio, iz duše te ljubim. Veliki pljesak dobio je i pok. Siniša Glavašević, novinar hrvatskog Radio Vukovara, živeći kroz Priče iz Vukovara koje je na samom početku i kraju programa pročitala voditeljica. Zahvalu svim sudionicima i gostima na kraju je uputila i predsjednica KUU Kristal – Sladorana, Anica Baturina.
Svečana večera za sve sudionike priređena je potom u restoranu Aquarius u Bošnjacima.
 
P. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika