Tema Tema

Potvrđeni mandati svim vijećnicima

Nakon dopisa resornog ministarstva u kojem je ukazano da prošloga puta nisu potvrđeni mandati svim članovima HNV-a, Vijeće u utorak nastavilo konstitutivnu sjednicu na kojoj je verificirano članstvo toga tijela
 
Na osnovu prispjelog Zapisnika s konstitutivne sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća koja je održana 17. studenoga u Subotici, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, poslalo je u utorak dopis HNV-u u kojem se ukazuje kako je »čitanjem navednog Zapisnika nejasno je li HNV kostituiran«, budući da nisu potvrđeni mandati svim članovima Vijeća. S tim u svezi, Ministarstvo je predložilo da se nastavi konstitutivna sjednica HNV-a na kojoj će na najjednostavniji način biti potvrđeni mandati svim članovima Vijeća. 
 
 
U dopisu Ministarstva je navedeno i kako konstitutivna sjednica nema ulogu odlučivati o članstvu u nacionalnom vijeću, već da je za to dovoljno simboličko čitanje imena i prezimena izabranih članova na osnovu rješenja Republičke izborne komisije o dodjeli mandata objavljenih u Službenom glasniku. Prema dopisu Ministarstva, nazočnima nisu potrebna Uvjerenja o izboru za člana nacionalnog vijeća, kako se to od strane Radnog predsjedništva zahtjevalo na konstitutivnoj sjednici održanoj sredinom mjeseca, a nije obvezno ni da svi članovi nazoče sjednici. Naime, zbog drugačijeg tumačenja privremenog poslovnika o radu na konstitutivnoj sjednici, prošloga puta nisu verificirani mandati svih vijećnika, odnosno izostale su verifikacije onih koji nisu donijeli spomenuto Uvjerenje i onih koji su bili odsutni.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika