Tema Tema

Pregled važnijih događanja u 2014. godini

SIJEČANJ
 
Izišla zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2013.
 
U nakladi HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada izišla je zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2013. koja je rezultat istoimene pjesničke manifestacije održane u travnju prošle godine u Novom Sadu. Ova se knjiga nadovezuje na prethodne četiri zbirke s ove manifestacije, ovoga puta s većim brojem zastupljenih autora. 
 
Susret predsjednika RS Tomislava Nikolića s čelnicima hrvatske zajednice u Srbiji
 
»Obećavajući je ovo sastanak. Smatram da će se pojedine stvari mjeriti do ovoga susreta i nakon njega i zato je u razgovoru dotaknuto više tema«, istaknuo je za Hinu predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini nakon što je službeno primljen prošloga petka, 10. siječnja, u Beogradu, skupa s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slavenom Bačićem i ravnateljem Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovim, kod predsjednika Republike Srbije Tomislava  Nikolića.
 
 
 
Zimska škola Hrvatskog folklora u Crikvenici
 
Hrvatska matica iseljenika je od 3. do 12. siječnja organizirala već tradicionalnu zimsku školu Hrvatskog folklora u Crikvenici. Ovogodišnji polaznici seminara bili su iz SAD, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Vojvodine i Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske. Tema ovogodišnjeg seminara bila je folklorno naslijeđe Alpske zone: Međimurje, Prigorje, Zagorje, Podravinu, Gorski kotar, Karlovačko pokuplje i Istra. Na seminaru su radile tri  grupe: plesači, tamburaši te grupa tradicijskih glazbala.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika