Tema Tema

Obiteljski posao odredio životno opredjeljenje

Tatjana Horvat se nakon završene srednje Poljoprivredne škole i Poljoprivrednog fakulteta uključila u posao koji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća vodi njezin otac Branko * Skupa rade 45 hektara voćnjaka u Gornjem Tavankutu, a najveći dio proizvodnje jabuka plasiraju u Rusiju i, dijelom, u Grčku
 
 
Na stranicama Hrvatske riječi već je bilo riječi o obiteljima u kojima se s pokoljenja na pokoljenje prenosi obrtnički ili neki drugi posao. Priča Tatjane Horvat iz Subotice savršeno se uklapa u tu sliku: rođena je, kako kaže, »gotovo u voćnjaku« budući se njezin otac Branko – koji i danas živi u Gornjem Tavankutu – voćarstvom bavi od sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Stoga i obrazovni put kao da je bio unaprijed zacrtan: nakon osnovne škole slijedila je srednja Poljoprivredna škola, a zatim i Poljoprivredni fakultet, gdje je završila zaštitu bilja.
Ono po čemu je priča Tatjane Horvat ipak malo specifična jest činjenica da je sredinom prošle godine od strane komisije Bance Intese  u konkurenciji 237 prijavljenih poljoprivrednika na natječaj izabrana za Farmera godine u oblasti voćarstva. Recimo i to da Banca Intesa ovo zvanje dodjeljuje drugu godinu i za oblasti povrtlarstva, ratarstva i stočarstva, a dobitnici su Milan Tomović iz Koštunića, Stipan Štrangar iz Monoštora i Miklós Balassa iz Čantavira. U obrazloženju komisije navodi se da su pobjednici izabrala na temelju godišnjih rezultata koje su ostvarili kroz proizvodnju, uključenost članova obitelji u proizvodni proces, posjedovanje skladišnog prostora i primjenu modernih tehnologija.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
Z.R.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika