Kultura Kultura

Povećati broj članova udruge

Godišnja skupština HKUPD-a Matoš iz Plavne održana je u nedjelju, 18. siječnja, u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni. Time je obilježena sedma obljetnica postojanja ove udruge.
Članovi Predsjedništva i voditelji pojedinih odjela upoznali su nazočne o radu i financijskim rezultatima u protekloj godini te predložili program rada i financijski plan za aktualnu 2015. godinu. Navedene su sve aktivnosti udruge, suradnja s drugim udrugama i institucijama, a bilo je riječi i o uključenosti članstva u ostvarivanje prošlogodišnjeg programa. Sudionici skupa su glasovanjem prihvatili sva izvješća, a izabrana je nova tajnica društva Marica Andrić te novi član Predsjedništva Ante Zovak.
 
Rezultati i problemi
 
Predsjednica udruge Kata Pelajić govorila je o ostvarenim rezultatima, problemima u udruzi i programu u nastupajućoj godini. »’Matoš’ od svoga osnutka djeluje prema usvojenom Planu i programu rada za svaku godinu, sukladno dobivenim novčanim sredstvima i mogućnostima same udruge«, kazala je ona. 
Kako je istaknuto, udruga, među ostalim, aktivno pridonosi obilježavanju važnih obljetnica vezanih uz hrvatske velikane iz Vojvodine i u tome surađuje sa svim udrugama u općini Bač i šire. U tom smislu, na skupštini su navedeni hrvatski velikani iz Vojvodine čije će se obljetnice obilježavati 2015. godine. U ovom dijelu programa vlč. Josip Štefković, župnik u Baču, govorio je  o Ivanu Antunoviću čija se 200. obljetnica  rođenja obilježava ove godine.
Iako je 2014. godina bila uspješna još se uvijek malo govori o propustima i poteškoćama u radu udruge. I prošle je godine Matoš izostao na Vinkovačkim jesenima, broj aktivnih članova se smanjio, bilo je problema i u folklornom odjelu u sinhroniziranom djelovanju folkloraša i tamburaša, te pomanjkanju narodne nošnje. Kadrovski problemi i dalje postoje, a pjevački zbor je sveden na minimum. 
 
Planovi za 2015.
U nastupajućoj godini treba raditi na omasovljenju društva kao i na očuvanju kulturnog naslijeđa, osobito nematerijalne kulturne baštine, običaja i jezika. U tom području i dalje očekujuju pomoć Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te temeljem toga dolazak studentica iz Zagreba, koje bi vršile stručno etnografsko istraživanje. Osim redovitih aktivnosti, u ovoj je godini potrebno ostvariti  barem jedno gostovanje u Hrvatskoj ili BiH te isto tako ugostiti bar jedno društvo iz tih krajeva, čulo se na skupštini.
Nazočni su na skupštini podržali plan rada i izrazili želju da udruga i dalje nastavi sve započete aktivnosti te da se članovi aktivnije uključe u rad društva sudkladno svojim mogućnostima i afinitetu.
Skupštini je nazočio i član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Željko Pakledinac, zadužen za službenu uporabu jezika, koji je pohvalio dosadašnji rad udruge i istaknuo potrebu čvršće suradnje svih hrvatskih udruga u općini Bač.
 
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika