Sport i zabava Sport i zabava

NK ŽAK Sombor

NK ŽAK Sombor
Nogometni klub ŽAK je osnovan 1924. godine. Boja kluba je crno-bijela. U prvoj ekipi te 1924. godine, a snimak je napravljen devetog rujna, bili su: Marko Balaša, Pal Knebl, Lajos Sipos, Bela Šamu, Istvan Komaromi, Mirko Milanović, Bela Paštrović, Lajoš Somosi, Jozsef Kriks i Antal Sipos. 
 
Prvo igralište bilo je između kasarne i pruge na Bajskom putu. Kada je uz pješadiju u kasarnu stigla i artiljerija, igralište je pretvoreno u hangare, a nogometaši su morali preseliti se na drugu stranu Bajskog puta u Jelinjak. Tu je tek 1939. godine izgrađeno igralište koje i danas postoji i koje koriste nogometaši ŽAK-a. Zanimljivo je da su prve svlačionice bile su u željezničkim vagonima.
Klub je 1925. i 1926. godine igrao u III. razredu Subotičkog podsaveza. No, rezultati  koji se postizali bili su sve bolji pa je već 1927. i 1928. godine ŽAK natjecao u prvom razredu Subotičkog podsaveza. Predsjednik kluba tada je bio Aleks Ćosić, poslovni predsjednik Franja Lampman, tajnik Blaž Borčić, a rizničar Franjo Bošnjak. ŽAK je 1934. godine obilježio desetogodišnjicu postojanja, a tim povodom organiziran je turnir na kome su, osim slavljenika, sudjelovali gosti iz Slavonskog Broda, Apatina i Nogometni klub Sport iz Sombora.
Jedan od najboljih igrača toga vremena bio je Branko Odobašić.
Prema sjećanju Đule Sonickog igralo se ofenzivno, nije bilo govora o taktiziranju i čuvanju nekog rezultata. Zato je i bilo dosta golova na utakmicama.
Ostalo je zabilježeno da je 1953. godine nogometna sekcija SD Željezničar, kako se tada nazivao Nogometni klub ŽAK, imala 418 pomažućih i 43 aktivna člana. Odigrano je 49 utakmica. U jesenskom djelu prvenstva u Somborskoj zoni Željezničar je osvojio prvo mjesto, što je bio veliki uspjeh, jer je godinu dana prije toga bio pri dnu tabele.  
Stari naziv ŽAK vraćen je 1954. godine, kada je obilježeno tri desetljeća postojanja ovog nogometnog kluba. Najveći uspjesi kluba su kvalifikacije za popunu Vojvođanske lige koje su igrali 1959. i 1960. godine, ali oba puta im je prelazak u viši rang natjecanja izmakao. Najviši rang  u kojem su igrali nogometaši ŽAK-a  je Bačka liga, gdje se i danas natječu. 
Nikola Josić, Milan Drljačin, Đorđe Obušković, Žarko Vujković, Miodrag Berić, Branko Koruga, Rudolf Faber, Josip Šari, Milan Tumbas, Stevan Herman, Miloš Mijatović, Dragan Rađenović najuspješniji su nogometaši ŽAK-a. 
 
Z .V.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika