Tema Tema

Potpora postoji, modaliteti drukčiji

Na sjednicama Hrvatskog nacionalnog vijeća, u ovdašnjim medijima na hrvatskom jeziku, na društvenim mrežama (posebice u izbornoj kampanji), ali i u neslužbenoj komunikaciji, mogu se čuti različita stajališta o uređivanju poslova unutar hrvatske zajednice, pa tako i o HNV-ovoj politici financiranja udruga. Naime, poznato je kako Vijeće od 2011. godine putem natječaja izdvaja 2 milijuna dinara za programe četrdesetak hrvatskih udruga. Osim toga, HNV u području kulture podupire i dvije regionalne manifestacije koje okupljaju veliki broj udruga i koje su od posebnog značaja za zajednicu – Srijemci Srijemu i Šokci i baština, za što će ove godine biti izdvojeno 1,2 milijuna dinara. Zbirno, to je 3,2 milijuna, odnosno 15,6 posto ovogodišnjeg proračuna Vijeća.
 
 
Činjenica je da kod gotovo svake raspodjele sredstava ima onih nezadovoljnih. Oni tvrde kako vodstvo Vijeća dijeli udruge na »podobne i nepodobne«. A u pogledu mišljenja kako bi ova potpora trebala izgledati ona se kreću od toga da bi natječajna suma trebala biti veća, preko ideje da bi trebalo davati više sredstava manjem broju udruga (jer se ovako ukupna suma previše disperzira), do razmišljanja kako bi se tim sredstvima trebale uposliti jedna ili dvije osobe koje bi radile kao projekt menadžeri u službi udruga, ali i samoga Vijeća. 
Vijećima je zakonom dana mogućnost (su)financiranja programa i projekata programa u zajednici, pa tako i udruga, ali ona, prema tumačenju stručnjaka, nije obvezujuća. Isto tako, zakonski nije precizirano koliko sredstava trebaju izdvajati za koju oblast manjinske samouprave. Tako u praksi od zajednice do zajednice imamo različite politike financiranja, pa tako i potpore udrugama. 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika