Aktualno Aktualno

Dobre i loše prakse

Najviše rasprave se vodilo oko količine novca koji se predlaže za dodjelu pojedinim udrugama i o procedurama vezanim uz odlučivanje i davanje prijedloga gradskim ili republičkim tijelima* AP Vojvodina se ističe dobrom praksom gdje se točno zna koliko novca se ukupno raspodjeljuje kao i koliko se raspodjeljuje hrvatskoj zajednici te se mnogo kvalitetnije dimenzioniraju prijedlozi za raspodjelu * Predsjednik HNV-a je najavio da će pokrenuti postupak pred mjerodavnim institucijama kako bi se u budućnosti moglo odlučivati na temelju konkretnih i cjelovitih podataka
 
Hrvatsko nacionalno vijeće dalo je pozitivna mišljenja na imenovanje Atile Martona za glavnog i odgovornog urednika Radio Televizije Vojvodine drugog programa televizije i Mihajla Ramača za glavnog i odgovornog urednika RTV-a trećeg programa radija, na sjednici održanoj 1. travnja u Subotici. Vijeće je također dalo suglasnost na izbor Zvonka Šimunovića, poljoprivrednika iz Vajske na mjesto člana Školskog odbora Osnovne škole Aleksa Šantić Vajska.
Negativno mišljenje je HNV uputio pokrajini vezano uz upis učenika u srednje škole, te je usvojen prijedlog raspodjele sredstava za tri natječaja u oblasti kulture koje je raspisao Grad Subotica. 
 
 
Promjena smjera
 
Negativno mišljenje je HNV dao na Prijedlog odluke o broju učenika za upis u prvi razred srednjih škola na teritoriju AP Vojvodine u školskoj 2015./2016. godini. Odbor za obrazovanje HNV-a je predložio usvajanje negativnog mišljenja jer je u Politehničkoj školi promijenjen obrazovni smjer nastave na hrvatskom jeziku čime je izmijenjena odluka škole, a u Kemijsko-tehnološkoj srednjoj školi već treću godinu ne dozvoljavaju otvorenje odjela na hrvatskom jeziku, prenijela je članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Anđela Horvat. Vijećnica, profesorica Mira Tumbas pojasnila je da je prijedlog Politehničke škole bio da se ove godine odjel na hrvatskom jeziku otvori na smjeru grafičarstva međutim pokrajinskim prijedlogom je odjel s atraktivnijeg smjera grafičarstva prebačen na građevinu i manje atraktivan smjer – izvođač završnih instalaterskih radova. Osim toga dosadašnja praksa je bila da se jedne godine smjer s nastavom na hrvatskom otvara na građevini, a druge na grafičarstvu što odgovara i školi i hrvatskoj zajednici rekla je Tumbas.
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika