Aktualno Aktualno

O otvorenim pitanjima u ostvarivanju manjinskih prava

U okviru dvodnevnog posjeta Subotici, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Michael Kirby je u srijedu 15. travnja posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje je razgovarao s predsjednikom toga tijela dr. sc. Slavenom Bačićem. 
»Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje i razgovarati s predstavnicima HNV-a. Za ove dvije i pol godine, koliko sam u Srbiji, uvidio sam i dobro razumijem različitosti koje postoje ovdje, koliko je Srbija bogata u svojoj različitosti. To se naročito odnosi na Vojvodinu. Kada ste u Subotici, obično vam prva asocijacija kada su u pitanju manjine budu Mađari, međutim ovdje žive i druge manjine, stoga sam danas u posjetu HNV-u. Zato se radujem što ću imati prilike  razgovarati o situaciji ovdje, o položaju manjina, ali i općenito o položaju građana koji žive u Vojvodini«, izjavio je veleposlanik Michael Kirby prije sastanka.  
 
 
 
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić je tijekom sastanka ukazao je na otvorena pitanja s kojima se u ostvarivanju manjinskih prava susreću Hrvati u Republici Srbiji. »To su pitanja koja se odnose na zastupljenost Hrvata u predstavničkim tijelima, prije svega provedbu Sporazuma o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske, zastupljenost u javnim službama, te s tim u vezi jasnih mehanizama, prije svega statističkih, koji u Srbiji trenutno ne postoje. Inzistirat ćemo na onome na čemu EU inzistira kada je riječ o sporovima između vjerskih zajednica: a to je i da u sporovima između manjinskih zajednica država zauzima neutralna, a ne pristrana stajališta. Tu je i poznato pitanje obrazovanja na manjinskim jezicima, koje je čini mi se najbolnije pitanje, ne samo za hrvatsku nego i za druge manjinske zajednice«, kazao je Bačić ukazavši i na značaj veće uključenosti predstavnika manjina u izradu akcijskih planova za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. 
Bačić pozdravlja posjet Kirbyja, budući da se na taj način o stanju prava nacionalnih manjina ne saznaje isključivo od strane predstavnika vlasti, već i od samih subjekata, odnosno nacionalnih manjina. Naglasio je i kako HNV podupire pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom jer »to smatramo najboljim putom za poboljšanje ne samo manjinskih, nego i ljudskih prava u Republici Srbiji«.
 
D. B. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika