Sport i zabava Sport i zabava

Svestran sportaš

U Plavni, tipičnom selu ovoga kraja kome nije izvjestan opstanak ako se ubrzo ne obnovi gospodarsko stanje i ne popravi natalitet, sve je manje istaknutih sportaša i sportašica. Ipak, osnovna škola u ovom mjestu jedna je od ustanova koje uspješno odolijevaju svim poteškoćama i, pokraj redovite nastave, u njoj se organizira niz izvannastavnih aktivnosti. Učenicima je i ove godine omogućeno da, osim obveznih predmeta, uče plesati, te da treniraju nogomet ili karate. U ovoj se školi već više godina izučava Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture pa su neki učenici zbog svojih zasluga bili već na moru, a nekima su objavljeni likovni i literarni radovi u dječjem podlistku Hrcko.
 
 
SVESTRAN I AKTIVAN
 
Matej Šimić  je učenik četvrtog razreda, a u okviru škole već treću godinu trenira karate. Kao što u životu ništa nije slučajno tako je i Matej zavolio ovaj sport , kada mu je mama pokazala njezin kimono u kome je i ona nekada trenirala karate u ovoj školi. Kako je stari kimono izgledao kao nov, on je u njemu započeo prvi trening, a i koristi ga i danas na treninzima koje nikada ne propušta.
Prije nego što nastavimo razgovor s Matejom, o njegovoj velikoj ljubavi – karateu, reći ćemo još nešto i o drugim aktivnostima kojima se on u slobodno vrijeme bavi. U školi trenira nogomet i član je dječjeg zbora, a u kući, kao i većina njegovih vršnjaka, najviše vremena provodi uz računalo. Po potrebi, kod svoga dide, nauči svirati po koju pjesmicu na sintisajzeru, a aktivan je i u HKUPD- Matoš u Plavni. Ono što njegove roditelje i rodbinu čini osobito ponosnim je Matejeva vezanost za župnu zajednicu i crkvu, u kojoj redovito ministrira na sv. misama i što je dobar čitač. Ipak tema našega razgovora je njegov omiljeni sport – karate.
 
Zvonimir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika