Kultura Kultura

Dani srijemske kulture

Dani srijemske kulture
 
U sklopu dvodnevne manifestacije održana je i 13. izborna skupština Zajednice, na kojoj je još jedan mandat dobio je dosadašnji predsjednik Mato Jurić
 
 
Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, sa sjedištem u Zagrebu, organizirala je 22. i 23. svibnja u Zagrebu i Zaprešiću kuturnu manifestacija Dani srijemske kulture.
Prvog dana ove kulturne manifestacije održan je Susret srijemskih pjesnika na kojem su nastupili pjesnici iz Srijema i hrvatski pjesnici podrijetlom iz Srijema, čija su književna djela, između ostalog, objavljena i u okviru Biblioteke Srijemski Hrvat Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.
Također, obilježena je i dvadesetogodišnjica izlaska glasila Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Zov Srijema, koji izlazi četiri puta godišnje, a s osnovnim ciljem informiranja svoga članstva s radom Zajednice kao i potrebe njegovanja nacionalnog i vjerskog identiteta Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.
 
 
Pokroviteljstvo predsjednice
 
 
Drugog dana ovog kulturnog događanja Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata održala je 23. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću svoju redovitu, 13. po redu Izbornu skupštinu. Ovaj najvažniji skup iseljenih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a okupili su se Srijemci iz cijele Hrvatske, jer Zajednica djeluje kroz devet ogranaka (Osijek, Požega, Virovitica, Koprivnica, Bjelovar, Rijeka, Poreč, Zadar i Zagreb) i devet zavičajnih klubova koji su organizirani prema mjestu stanovanja iz kojih su srijemski Hrvati doseljavali (Beška, Gibarac, Golubinci, Hrtkovci, Kukujevci, Nikinci, Slankamen, Petrovaradin i Srijemska Mitrovica).
Prije Izborne skupštine izaslanstvo Zajednice u sastavu: Mato Jurić, predsjednik, Vlatko Fijala, predsjednik Skupštine i Jelena Dodig, predsjednica Glavnog odbora te predstavnik grada domaćina Miljenko Šoštarić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj i financije Grada Zaprešića, položili su vijence na grob bana Josipa Jelačića u Novim dvorima Jelačićevim, dok je svetu misu za Srijemce i njihove goste služio u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću vlč. Ivan Frkonja, župnik župe sv. Petra Apostola. Misu je pjevao Mješoviti zbor HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina izvodeći i pjevane misne dijelove skladane od Franje Štefanovića.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika