Kultura Kultura

Igra kolektivnih sjena

Sedam kazališnih dana i dvadesetak predstava. To je uratko 23. Somborski kazališni maraton, jedinstvena teatarska manifestacija koju na kraju sezone priređuje Narodno kazalište Sombor. Ovogodišnji maraton održan je od 14. do 20 lipnja pod zajedničkim nazivom Teatar na filmu, film na teatru. 
»Vratimo li se unazad 23 godine, sjećenje će nas odvesti u tužne 90-te, koje povezujemo s ratovima, inflacijom, demonstracijama, nesrećama... U takvoj realnosti, a to može samo u kazalištu, stvoren je Kazališni maraton. Uzdigao se iznad tog sivila i ludila, i srećom evo traje sve do danas. Nekako je postao uvažen i cijenjen, nekako 'stariji' od nas. I bitniji«, kaže upravnik somborskog kazališta Mihajlo Nestorović.
Redoviti sudionici Kazališnog maratona su i teatri iz Hrvatske, a ove godine to su bili Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Teatar Rugantino iz Zagreba s predstavama Thelma i Louise, odnosno ThisCasting. 
 
 
FILMSKI HIT NA KAZALIŠNIM DASKAMA
 
Predstava Thelma i Louise u režiji Dalibora Matanića urađena je po motivima scenarija Callie Khouri, prema kome je 1991. godine snimljen i istoimeni film. 
»U dogovoru s Gradskim kazalištem Pula htjeli smo napravi ekranizaciju kultnog filma, ali mene u kazalištu ne zanimaju klasične adaptacije koje su prosto  preslikavanje. Mene zanima jedan novi teritorij, a to je nastavljanje ideje filma i sagledavanje kud se film može dalje razvijati. To je bio ovdje naš glavni plan. Kako  priču vezanu za Ameriku napraviti univerzalnijom i kako napraviti obrazac koji se može smjestiti u bilo koji kraj. Kada je 1991. godine nastao film bio je simbol toga kako se pojedinac može pobuniti protiv sustava. Meni je bilo izazov kako, preko tog filma koji je poznat, progovoriti o današnjem dobu«, kazao je redatelj Matanić i dodao da je predstava priča o hrabrosti dvije neugledne žene, a Thelma i Louise kao likovi postaju manifestom kako se sloboda može postići obračunom s vlastitim strahovima.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika