Sport i zabava Sport i zabava

Tenis, more i još puno toga

Tjedan dana bogatog programa
 
Piše: Dražen Prćić
 
Jedini hrvatski ATP turnir na otvorenom, Croatia Open Umag, i ove je godine opravdao epitet jednog od najbolje organiziranih turnira na touru, a uz odličan teniski program pružio je i raznovrsnu i nadasve bogatu ponudu svih pratećih sadržaja. Jer, turnir koji se već 26 godina igra u malenom istarskom gradiću na krajnjem sjeveru hrvatskog jadrana nije samo tenis. Ima tu još puno toga.
 
TENIS
 
Oni koji slabije prate tenis znaju samo za imena velikana poput Đokovića, Federera i Nadala, ali također zasigurno ne znaju kako su baš Nole i Rafa igrali na umaškoj zemlji. Dapače, Novak je svoj prvi nastup na ATP-u imao upravo u Umagu (2004. godine protiv Talijana Volandrija). S druge strane, bolji poznavatelji teniske igre zasigurno poštuju činjenicu kako je ovogodišnje izdanje Croatia Opena (pod novim nazivom glavnog sponzora) okupilo respektabilnu igračku tablu koju su predvodili Francuz Monfils (17. igrač na svijetu) i Španjolac Bautista Agut (23.), uz dodatnu činjenicu kako je ovaj turnir iz najniže ATP 250 serije imao i još šestoricu tenisača iz TOP 40. Zbog toga je teniska ponuda ovogodišnjeg Umaga bila i više nego izuzetna. A kako i ne bi kada je u glavnom ždrijebu imala i najveću hrvatsku (ali i svjetsku) tenisku nadu današnjice – Bornu Ćorića.
»Nije lako biti uvršten u red favorita, jer sam još uvijek jako mlad i mogu izgubiti od svakog igrača s kojim igram na ovoj natjecateljskoj razini, ali sve je sada mnogo drugačije nego prošle godine kada sam upravo ovdje u Umagu ostvario svoju prvu pobjedu na ATP touru« (prošle godine protiv Francuza Roger – Vasselina op.a.), rekao je na jednoj od pressica Borna i dodao kako voli ovdje igrati. Ovoga je puta zabilježio dvije pobjede (Granollers i Bedene), ali je u četvrtfinalu zaustavljen od drugog nositelja Španjolca Bautiste Aguta.
 
MORE
 
Vrijeme je ove godine i više nego poslužilo organizatore turnira, jer je vrelina koja je vladala cijelim kontinentom ugrijala more na više nego ugodnih 28 stupnjeva, pa su gledatelji svakodnevno mogli kombinirati kupanje i uživanje u odličnim teniskim mečevima. Naime, teniski centar u Stela Marisu, gdje se igra ATP Umag, nalazi se u neposrednoj blizini mora (u pojedinim točkama manje od 50 m), pa se (doslovno) na tribine može i u kupaćima. Jer upravo je čar posjeta ovom turniru idealna kombinacija mora i tenisa, naravno za one koji tu kombinaciju preferiraju.
 
GOURMET
Istarska regija je nadaleko poznata po dobrim vinima, tartufima, dobrom pršutu, mesnim prerađevinama od boškarina (autohtono domaće goveče) i brojnim drugim gurmanskim specijalitetima. A sve to se tijekom trajanja ovoga turnira u dodatnoj programskoj ponudi može svakodnevno kušati u zasebnom dijelu sportskog komplesa tzv. Villageu. I po zbilja dobrim cijenama (15 kuna - 2 eura) za čašu vina ili tanjur neke delicije.
 
 
POBJEDNIK
Pomalo senzacionalan je i ovogodišnji pobjednik 26. Konzum Croatia Open Umaga, četvrti nositelj mladi austrijski tenisač Dominic Thiem koji je u dva seta (6:4, 6:1) nadvisio još jednog pomalo neočekivanog sudionika velikog finala, Portugalaca Joao Sousu. Ali, isto tako su bili senzacionalni i minuli osvajači umaškog trofeja, potvrđujući kako do ovog naslova mogu samo najbolji igrači na zemlji. ATP Croatia Open je jedan od tih turnira. Zbog svega navedenoga...
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika