Kultura Kultura

Inspiracija – secesija, ris i Palić

U organizaciji Hrvatske likovne udruge Cro art, od 25. do 29. kolovoza, na Paliću, sa sjedištem u Vili DDOR, održan je peti saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić. Na koloniji je ove godine sudjelovalo čak dvadesetero akademskih likovnih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Češke, Mađarske, Njemačke, te daleke Australije. Petero od njih nije nazočilo na koloniji, ali su poslali svoje radove. 
Umjetnici su četiri dana stvarali u mirnom ozračju obale Palićkog jezera, a teme su bile subotička secesija i ris, kao lokalne prepoznatljivosti. Pojedini autori nisu mogli odoljeti ni motivima Palića kao inspiraciji. Sveukupno, rezultat navedenoga je četrdeset djela različitih stilova, tehnika i poetika. 
 
 
Mladi autori
 
Budući da je Stipan Šabić (1928.-2003.), u čiju se čast ova manifestacija priređuje, bio slikar i likovni pedagog, jedan od ciljeva kolonije je i davanje prostora autorima koji su tek na početku svoje karijere. Jedna od njih bila je Nera Matijević iz Subotice, koja trenutačno pohađa master studij crteža na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Kako kaže, najviše radi portrete, što je bio slučaj i na palićkoj koloniji. »Ovo je jedno lijepo iskustvo koje će mi zasigurno značiti u daljnjoj karijeri. Upoznala sam kolege iz različitih država. Oni su odlični umjetnici. Njihove sugestije mi dosta znače, omogućavaju mi razvijati se i napredovati. Posebice mi se svidio rad Lillian Carland Malbašić iz Australije«, kaže ona.
 
H.R, D.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika