Tema Tema

Napraviti promjene u sustavima obrazovanja

U regiji je propušten jedan od najvažnijih koraka na putu ka pomirenju nakon ratova 1990-tih, a to su promjene u sustavu obrazovanja, izjavio je na skupu u Golubiću direktor novosadskog Centra za demokraciju, povijest i pomirenje Darko Gavrilović * Na znanstvenom skupu su sudjelovali i predstavnici hrvatske manjinske zajednice iz Srbije: predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić i direktor NIU Hrvatska riječ Ivan Karan 
 
 
»Jedan od najvažnijih koraka koji je propušten na putu k pomirenju u regiji jeste napraviti neke važne promjene u sustavu obrazovanja u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije«, rekao je direktor novosadskog Centra za demokraciju, povijest i pomirenje Darko Gavrilović, na šestom međunarodnom znanstvenom skupu pod nazivom Hrvatsko-srpski susreti, znanjem do identiteta, održanom u Golubiću, u Republici Hrvatskoj, od 23. do 26. kolovoza.
 
Ovaj skup je organiziran u suradnji spomenutog Centra i Udruge za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića, a uz znanstveni skup, održana je i sesija posvećena održivom ekonomskom razvoju u povratničkim sredinama, kao i ljetna škola Holokaust i genocid – utjecaj na regionalnu politiku stabilnosti, te likovna kolonija.
Na međunarodnom skupu u Golubiću sudjelovali su znanstvenici, sveučilišni profesori, političari i članovi nevladinih organizacija koje se bave i problematikom nacionalnih manjina, kao i likovni umjetnici iz cijelo regije. Znanstveni skup je dobio podršku resornih ministarstava Hrvatske i Srbije, političkih stranaka Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, kao i podršku Grada Obrovca i Grada Osijeka, a organizaciju skupa su pomogli Savjet za nacionalne zajednice Republike Hrvatske, Tajništvo za kulturu AP Vojvodine, Fond za izbjegla i raseljena lica AP Vojvodine, Ministarstvo inozemnih poslova Republike Srbije i Komesarijat za izbjeglice Republike Srbije. 
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika