Sport i zabava Sport i zabava

Ljubav duža od pola stoljeća

Antuna Berlekovića zna većina Somboraca zbog naravi posla kojim se bavi, jer je više od četiri desetljeća vlasnik autoelektričarske radionice. Ali ovo nije priča o njemu kao o majstoru za elektroniku četverokotača, već o jednoj njegovoj ljubavi kojoj je vjeran više od pola stoljeća, a to je aviomodelarstvo. Neposredno prije ovog razgovora Antun se vratio sa Zlatibora gdje su održana dva svjetska natjecanja, na kojima je bio jedan od sudaca.
 
 
SUDAČKA FUNKCIJA PRIZNANJE ZA RAD
 
Na svjetskom natjecanju u zrakoplovnom modelarstvu sudjelovalo je više od 80 natjecatelja iz 12 zemalja iz cijelog svijeta. Reprezentacija Srbije plasirala se na osmo mjesto. »Sudjelovao sam kao sudac i bio sam jedan od četvorice Somboraca, članova Aerokuluba Sombor, koji su na ovom natjecanju bili u ulozi sudaca. Također  Somborac Stevan Janović, izbornik državne reprezentacije, sudjelovao je kao natjecatelj i kao član seniorske reprezentacije plasirao se na 15. mjesto u svjetskoj konkurenciji«, kaže Berleković. Prihvaća kako je ovaj plasman za čestitku, s obzirom da je riječ o svjetskom natjecanju, ali dodaje da je mogao biti i bolji da nije bilo jednog malog promašaja na startu. Biti sudac ne može svatko, jer je za to potrebno višegodišnje iskustvo u ovom sportu. »Postiže se radom, a prvo se postaje pomoćnik sudac, a tek onda sudac. Naš je posao mjerenje vremena leta i upisivanje tog vremena u natjecateljski karton. Let štopericama prate dva ili tri suca, a kao službeno vrijeme registrira se sredina tih triju mjerenja«, pojašnjava Berleković svoj sudački posao.
Naš sugovornik također, nama neupućenima, pojašnjava kako se aviomodelari bave izradom modela koje  sami prave. Modeli su različiti, od onih školskih, pa do profesionalnih, a to su slobodno leteći modeli koje pokreće vjetar, modeli s motorom koji se navija i motorom s unutarnjim sagorijevanjem i slobodnoleteći modeli, što znači da se upravlja pomoću magneta. 
 
Z. Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika