Tema Tema

(Ne)briga o kućnim ljubimcima

Odnos čovjeka i životinje može se iščitati i iz najstarijih postojećih povijesnih dokumenata. U starom Egiptu postojao je svojevrstan kult obožavanja životinja. Tako je primjerice kod požara iz kuće prvo spašavana mačka. U hinduizmu i budizmu životinje imaju posebnu ulogu zbog reinkarnacije, odnosno oni vjeruju da za čovjeka uvijek postoji mogućnost da se u novom životu rodi kao životinja. U židovskoj kulturi je također ugrađeno pravilo poštovanja životinja. Mučenje životinja u Kabbali strogo je zabranjeno, te se naglašava odgovornost ljudskog vlasnika za svoju životinju ili ljubimca koja čak na dan sabata ne smije izostati.
Što se kršćanstva tiče, u Bibliji jasno piše: »Rađajte se i množite se i napunite zemlju, i vladajte njom i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zvjerinja što se miče po zemlji« (Knjiga Mojsijeva, I, 28). Prema tome, čovjek stoji iznad životinja. Postavlja se pitanje: treba li navedeno tumačiti kao odgovornost za sve žive stvorove ili kao vladanje i samovolju nad njima? 
 
 
ZBRINJAVANJE NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA
 
Kada razmišljamo o odnosu čovjeka i životinje, shvatimo kako taj odnos ima više dimenzija. Od prijateljstva do industrije mesa. Odnos koji čovjek ima prema životinjama najviše govori o samom čovjeku, njegovom moralu i životnoj filozofiji. Slijedom rečenog, ovoga puta želja mi je progovoriti o odnosu prema životinjama koje nazivamo kućnim ljubimcima, a najčešće su to psi i mačke. Povod je nažalost tužan, a to je činjenica da je na ulicama previše napuštenih tužnih »bivših« kućnih ljubimaca, koji gladni tumaraju ulicama u nadi da će ih netko nahraniti ili usvojiti. O nekima koji imaju sreće pobrinu se aktivisti iz različitih udruga za zaštitu životinja. Jedna od njih je i subotička udruga za pomoć životinjama Anima Subotica koja putem društvenih mreža aktivno sudjeluje u spašavanju bolesnih i povređenih životinja, te njihovom udomljavanju. Ova udruga nema azil za prihvat životinja, nego povređene životinje s ulice nose izravno veterinarima i plaćaju pansion do kraja oporavka. Njihov cilj je masovna sterilizacija pasa i mačaka.
 
Aleksandra Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika