Sport i zabava Sport i zabava

I cure se vole loptati

Posljednji ovogodišnji malonogometni Susret ekipa hrvatskih srijemskih udruga održan je u nedjelju, 15. studenog, u Zemunu, koje je organiziralo Društvo hrvatske mladeži iz Zemuna, povodom njihove osme obljetnice. Na malonogometnom susretu sudjelovalo je šest ekipa, iz DHM Zemun, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Tomislav Golubinci, HKPD Matija Gubec Ruma, HKD Jelačić iz Petrovaradina, a prvi put je sudjelovala jedna ženska ekipa iz Zemuna.
 
U prijateljskom ozračju
 
I ovoga puta sportsko druženje proteklo je u prijateljskom ozračju. Po dogovoru hrvatskih srijemskih udruga, turnir u malom nogometu sada je prerastao u susrete gdje je prioritetni cilj druženje, međusobno upoznavanje i produbljivanje prijateljstava između članova sportskih sekcija. Jedan od ciljeva je da se na ovaj način privuku i mladi ljudi. Društvo hrvatske mladeži iz Zemuna, osmi puta je domaćin ove sportske manifestacije, a ujedno je to bila prilika da se na ovakav način proslavi i njihova osma obljetnica postojanja i rada: 
»Na današnjim susretima trebalo je biti šest ekipa, ali nam ekipa iz Ljube nije došla, pa smo se snašli i prvi puta napravili i jednu žensku ekipu. Bilo je zanimljivo. Najvažnije je da se ljudi na ovim susretima druže. Ovdje nema pobjednika i sve je u duhu sportske tolerancije i lijepog druženja«, kaže predsjednik DHM-a iz Zemuna Miroslav Lečer. 
 
Susreti malononogometnih ekipa hrvatskih udruga iz Srijema održavaju se nekoliko puta godišnje, svaki put u drugom mjestu. Susreti u Zemunu bili su posljednji u ovoj godini i prema riječima sudionika, mnogima će ovakva druženja nedostajati: 
»Drago mi je da smo tijekom cijele godine na ovim susretima pokazali sportski duh i želju da se ovakva vrsta druženja nastave. Danas smo imali i jednu žensku ekipu koja se izuzetno dobro pokazala na terenu i nadam se da će se ta praksa sprovoditi i ubuduće. Vrlo sam zadovoljan što u posljednje vrijeme na susret dolazi sve veći broj mladih koji će, nadam se, nastaviti ovu tradiciju«, istaknuo je voditelj sportske sekcija HPD Matija Gubec Ruma Pavle Mišak. 
Ovogodišnje susrete obilježili su brojni sportski motivi – bilo je i negativnih, ali puno više pozitivnih stvari. Želja je svih da se s ovakvih susreta ponesu samo lijepi dojmovi, i zbog toga su se udruge dogovorile da susreti nemaju natjecateljski karakter.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika