Sport i zabava Sport i zabava

Čarolija na 64 polja

Iskusni sudionici Božićnog šahovskog turnira nisu ni slutili da su u mladom Josipu Ivkiću, koji je na početku tog turnira predstavljen kao novi član sportske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor, dobili jaku konkurenciju u borbi za trijumf. Desilo se da baš Josip izbori pobjedu, što je očigledno bilo još na polovici turnira, kada se izdvojio kao favorit. No, razgovor s njim otkrit će nam da  Josip, iako nema šahovsku titulu, šah igra odmalena i da je bio sudionikom mnogih šahovskih natjecanja u Bosni i Herecegovini, gdje je živio do dolaska u Sombor. Potaknuo ga je Nazorov turnir da se ponovno malo više posveti čarobnoj igri na 64 polja, a nas da malo više doznamo o njemu.
 
 
Gledao, učio, igrao
 
Josip je u Sarajevu završio studij teologije, došao je zatim u Sombor u Karmelski samostan, ali ga je napustio prije odlaska u novicijat, oženio se i tako postao somborski zet. Rodom je iz mjesta Vidovica, kraj Orašja u Bosni i Hercegovini. Želja mu je da se u novu sredinu što bolje uklopi, da upozna nove ljude, a s obzirom na to da šah igra od djetinjstva logično je bilo da šah bude jedan od načina da bolje upozna ovdašnje ljude. 
»Volim sport, pa nije nemoguće da se aktiviram i u nekim drugim sportovima u okviru Nazorove sportske sekcije kao što su stolni tenis ili veslanje. Na to me nagovara i pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić, ali vidjet ćemo što će biti. A što se tiče šaha rekao bih da je to naša obiteljska tradicija, jer su ga igrali i moj djed i otac. Prvo sam gledao djeda i oca kako igraju, a kasnije sam se počeo s njima i nadmetati. Kao učenik bio sam član šahovske sekcije s kojom sam sudjelovao na raznim školskim natjecanjima, a kao osnovnoškolci stigli smo i do državnog natjecanja Bosne i Hercegovine«, priča nam Josip o svojim šahovskim počecima. 
Šah je uspješno nastavio igrati i u gimnaziji. Kao student u Sarajevu bio je član Šahovskog kluba, kaže prije svega radi druženja, jer mu nikada nije bio cilj osvajanje nekog rejtinga. Ukoliko bude imao vremena, namjera mu je i da se učlani u Somborski šahovski klub. Ono što svakako neće propustiti jest Memorijal profesor Franja Matarić, koji æe u Nazoru ove godine biti održan 25. puta.
 
Z. Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika