Sport i zabava Sport i zabava

Mogu izdržati sav napor

Susretom protiv Crvene zvezde u Beogradu nastavljeno je natjecanje u Prvoj ženskoj košarkaškoj ligi Srbije. Jedna od najmlađih u sastavu Subotičanki je, po godinama, još uvijek juniorka Korina Francišković, koja je već drugu sezonu članica seniorskog sastava i igra u najjačem domaćem ligaškom natjecanju.  
»Takva je bila situacija prošle godine u klubu, pa sam već sa sedamnaest godina upala u prvi sastav i kao juniorka sam priključena svim obvezama nastupanja za seniorsku ekipu. S obzirom na to koliko volim košarku, to mi nije bilo uopće teško i sretna sam što sam dio tima koji se bori za najviši plasman u Prvoj ženskoj košarkaškoj ligi Srbije«, skromno je odgovorila Korina Francišković.
 
 
Juniorka u seniorskoj majici
 
Na naše pitanje koliko je teško biti dio ozbiljnog seniorskog natjecanja, a pritom još uvijek biti srednjoškolka, naša sugovornica  odgovara:
»S jedne strane to je zbilja veliki teret i ogroman pritisak, jer je, primjerice, u prošloj sezoni bio imperativ očuvati prvoligaški status, a sada je to borba za mjesto u vrhu tablice. Opet, s druge strane, za jednu mladu igračicu je to velika počast i priznanje. Stoga mi ni svakodnevni naporni treninzi, ponekad i dva puta na dan, uz redovito pohađanje školske nastave u srednjoj Ekonomskoj školi, ne padaju teško.
Mlada sam i mogu izdržati sav napor koji donosi igranje u najjačem domaćem rangu natjecanja« .
Zanimljivo je istaknuti kako se Korina sa samo 175 cm visine, uz svoju osnovnu krilnu poziciju, za potrebe ekipe zna naći i na svim drugim ulogama u timu.
»U biti sam krilo s izraženim defenzivnim zadacima, ali ukoliko su nam centri opterećeni osobnim greškama znam uskočiti i na njihovo mjesto u obrani, kao što mogu igrati i na poziciji organizatorice igre. Ne šutiram previše, no moja najbolja odlika je razigravanje suigračica uz prvenstvene obveze u obrani našeg koša. Na treninzima dosta radim na tehnici šutiranja i to bih voljela unaprijediti u budućnosti, ali ta šuterska nesigurnost je vjerojatno ponajviše zbog ranoga ulaska u seniorsku konkurenciju. Vremenom će i to biti mnogo bolje, no meni je najvažnije igrati što bolju obranu«.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika