Aktualno Aktualno

Akcijski plan ne odražava stvarne potrebe manjina

Hrvatsko nacionalno vijeće posjetili su 17. veljače, predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, savjetnica za pitanje nacionalnih manjina Milica Rodić i programski asistent Mladen Milovanović. Tijekom posjeta, u razgovoru s predsjednikom HNV-a Slavenom Bačićem i članom Izvršnog odbora HNV-a za informiranje Ivanom Ušumovićem bilo je riječi o Akcijskom planu za provedbu prava nacionalnih manjina, te o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.
 
 
»Na sastanku smo iskazali nužnu potrebu nacionalnih manjina da se ponovno otvori proces izrade Akcijskog plana kako bi se do odgovarajućih rješenja došlo putem stvarnog dijaloga između predstavnika vlasti i predstavnika manjina, nevladinog sektora i drugih zainteresiranih, jer je stvarni dijalog nedostajao tijekom izrade tog plana. Naši su prijedlozi bez obrazloženja odbijani. Očekujemo da Akcijski plan bude još jedanput otvoren, kako bi se riješila ključna pitanja koja su ostala neregulirana«, kaže Slaven Bačić.
Akcijski plan o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina nedavno je predstavljen u Bruxellesu od predstavnika Srbije članovima Europske komisije i trebao bi biti dio Akcijskog plana za pregovaračko poglavlje 23 na putu integracije Srbije u Europsku uniju. Iako predstavljen u Bruxellesu, taj plan još nije usvojen od ovdašnjih državnih tijela. O razlozima potrebe da se proces izrade Akcijskog plana koji se odnosi na ostvarivanje prava nacionalnih manjina ponovno otvori, Slaven Bačić naglašava da je bilo ozbiljnih deficita u samoj proceduri izrade. 
 
Z.S.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika