Tema Tema

Kome smeta koalicija DSHV-a i DS-a?

Dačić okarekaterizirao kako je odluka DSHV-a da ide na listu DS-a izravno usmjerena protiv interesa Hrvata koji žive u Srbiji*  Tvrdnju ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da hrvatska stranka u Srbiji radi protiv interesa Hrvata smatramo neprimjerenom i direktnom prijetnjom upućenom Hrvatima, izjavio je Žigmanov
 
 
Predsjednk Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 4. ožujka ukaz o raspuštanju Skupštine i odluku o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora za 24. travnja. Kako je rekao, potrebno je vidjeti jesu li »građani spremni do kraja podržati bolne reforme kako bi jednog dana živjeli bolje«. Prilikom obraćanja Nikolića, nije izostala očekivana rečenica u ovakvim prilikama o tome da on očekuje fer i demokratske izbore, a zatim je, među ostalim, bivši lider SNS-a rekao kako bi želeo da pobijedi stranka koju je nekada predvodio i dodao kako nije siguran da bi se poslije drugačijeg izbornog ishoda »nastavile reforme, borba protiv kriminala i međunarodni odnosi«.  
Uz želju da pobijedi stranka koju je osnovao, Nikolić je prilikom raspisivanja izbora izrekao i stereotipnu tvrdnju kako su: »građani uvijek bili u pravu kada izaberu, tako će biti i ovog puta«.   
Redoviti pokrajinski i lokalni izbori bit će održani istovremeno s parlamentarnim, najavili su prošloga tjedna na konferenciji za novinare predsjednik vojvođanskog parlamenta István Pásztor i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Oni su napomenuli da je istovremeno održavanje tih izbora politički, ekonomski i društveno najisplativiji. Pásztor je potvrdio da će 22. ožujka raspisati pokrajinske izbore.
Kako je i najavila, Gojković je raspisala lokalne izbore 7. ožujka, koji će biti održani 24. travnja. Lokalni izbori neće biti održani u 14 lokalnih samouprava u kojima mandat vlastima nije istekao kao ni za Skupštinu Grada Beograda. Posljednji lokalni izbori održani su 6. svibnja 2012. godine.
 
 
Za neispunjene obveze Srbije »kriv« DSHV
 
Predizborna kampanja je započela već prije službenog signala za start, a sudeći prema ranijim iskustvima, nastavit će se uobičajeno: većina političara će tvrditi da su programi njihovih stranaka najbolji, a političke protivnike će gađati blatom. No, ipak se na startu dogodilo i nešto neuobičajeno. To neuobičajeno mogli bismo dijagnosticirati jednom Basarinom rečenicom: »I tada su stvari konačno počele da teku svojim ’prirodnim’ tokom: naopako.«  A radi se o stvarima koje se tiču ovdašnjih 
Hrvata.
Prošle subote, u danu nakon raspisivanja izbora, kada je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini potpisao koalicijski sporazum s Demokratskom strankom, na tvrdnju hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, iznesenu u petak navečer na TV Jabuci da Srbija ne ispunjava obveze iz međudržavnog sporazuma, prema kojem treba osigurati garantiranu zastupljenost hrvatske manjine u Narodnoj skupštini Srbije, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je uzvratio porukom da hrvatska zajednica može dobiti tri mjesta u parlamentu, ali njezini predstavnici ne koriste to pravo iz izbornog sustava. Dačić je u pisanoj izjavi, koju prenosi Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, okarakterizirao da je odluka DSHV-a da ide na listu DS-a izravno usmjerena protiv interesa Hrvata koji žive u Srbiji.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika