Sport i zabava Sport i zabava

Volim trčati u prirodi

»Moj interes za trčanje datira još od studentskih dana kada sam svake godine išao na Fruškogorski maraton i mogu reći aktivno se bavio ovom disciplinom. Potom je uslijedila jedna duža vremenska stanka, a prije četiri godine sam se ponovno aktivirao, te mi sada trčanje ide sve bolje, kaže na početku razgovora Danijel Mandić, profesor u Tehničkoj školi Ivan Sarić u Subotici. 
 
 
UTRKE I PRIPREME
 
Svoju trkačku pasiju Danijel najviše voli upražnjavati na planinskim stazama, pa bira utrke koje se često održavaju na prostorima nedirnute prirode.
»Posljednjih godina najviše sudjelujem na planinarskim maratonima od 50 i više kilometara, a za nešto više od mjesec dana planiram prvi puta sudjelovati na maratonu po Istri dugom 110 km. Start utrke je u
Lovranu, a cilj u Umagu. Vremenski okvir ove utrke predviđen je na 33 sata, a vjerujem kako bih je mogao završiti u 24 sata. Sve ispod tog vremena bih smatrao odličnim rezultatom« .
Sudjelovanje u utrci dugoj 110 km  iziskuje ozbiljne tjelesno-kondicijske pripreme. Na koji način se obavlja priprema za ovako ozbiljnu i zahtjevnu kilometarsku dionicu?
Kondicijske pripreme su u punom tijeku, u mom slučaju to je trčanje u Dudovoj šumi i stubištu stambene zgrade u kojoj živim, zbog adaptiranja na visinsku razliku. Kada odem u Sombor, kod suprugine obitelji, onda treniram skupa sa svojim šogorom Gašparom Matarićem i rado slušam njegove savjete, a skupa ćemo sudjelovati na utrci u Istri. U sklopu mojih priprema sam nedavno sudjelovao na polumaratonskoj utrci koju je organizirao AK Tron na Paliću. Vrlo sam zadovoljan postignutim vremenom (1:47,50 h), što je za 12 minuta bolje od mog prvog istrčanog polumaratona prošle godine u Somboru. Početkom travnja ću ići na jednu utrku od 35 km na Matri (Mađarska), što će mi biti posljednja provjera pred utrku u Istri. Tjedno istrčim u prosjeku oko 40-45 km, bude nekad i malo više, no sve ovisi od obveza jer na prvom mjestu je ipak moja obitelj, pa posao. Kada uspijem pronaći prostor, onda na red dolazi trčanje«.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika