Kultura Kultura

Još više aktivnosti u 2016. godini

Jednoglasnim usvajanjima izvješća, prijedloga i planova svih točaka dnevnoga reda 13. izborne skupštine HKPD-a Jelačić iz Petrovardina, koja je održana u subotu, 12. ožujka, članovi Društva pokazali su i ove godine veliko zanimanje za rad ove udruge kulture. 
Izvješće o radu Društva u protekloj godini podnio je predsjednik Petar Pifat, ističući kako su članovi sekcija organizirali ili sudjelovali u najmanje 25 kulturno-umjetničkih događaja. Među njima posebno je istaknuo izvedbu dječje opere Šumska kraljica u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, objavljivanje povijesne monografije o banu Jelačiću, organiziranje dugo očekivanog malonogometnog turnira u Petrovaradinu, kao i koncertne nastupe u Zaprešiću i Vinkovcima.
 
Kada je riječ o planu aktivnosti za 2016. godinu, Pifat je izrazio nadu u provedbu još većeg broja aktivnosti Društva. Kako je najavio, uz redovite manifestacije, u planu je i četverodnevno gostovanje mješovitog pjevačkog zbora u Starom Gradu na Hvaru, proslava 10. obljetnice rada tamburaškog orkestra Društva uz snimanje nosača zvuka, sudjelovanje u obilježavanju 300. obljetnice Svetišta Gospe Tekijske, izvedba dječje opere u Zagrebu itd.
Prema njegovim riječima, u popis od najmanje 30 događaja treba uvrstiti i organiziranje manifestacije Srijemci Srijemu čiji je ovogodišnji domaćin upravo HKPD Jelačić.
Za predviđene aktivnosti bit će potrebna i značajna financijska sredstva, procijenjena na oko 1,9 milijuna dinara, što je za oko 650.000 više sredstava nego što je osigurano u protekloj godini.
Izabran je i novi Upravni odbor Društva kojega sada čine: Petar Pifat, Vladimir Karnaš, Ankica Markuš, Marina Karavanić, Klara Vranjo, Milan Mikuljan, Darko Jelečanin, Zlata Balenović i Robert Štimac. Za članove Nadzornoga odbora izabrani su: Stanislava Blažević, Mirko Turšić i Biljana Petrović. 
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika