Tema Tema

Predizborni folklor

Na ulazu u jednu zgradu u novosadskom Novom naselju osvanuo je natpis skupštine stanara: »Molimo aktiviste političkih stranaka da ne dolaze do vrata stanova. Glasaćemo po vlastitom izboru«. Ovakav natpis vrlo rado stavila bi na ulaze zgrada i privatnih kuća većina građana. I ne samo to, vrlo rado blokirali bi i sve telefonske pozive aktivista stranaka. S razlogom, jer je pravi »napad« na birače počeo još mnogo prije službene kampanje. I ne samo to, bilo je slučajeva da su stranački aktivisti dolazili s točnim popisom osoba koje su prijavljene na određenoj adresi, što znači da im je dostupan birački spisak. I ne samo to, bilo je slučajeva da su obiteljima koje nisu primile aktiviste SNS-a na ulaze lijepili žute točke. I ne samo to, bilo je i neugodnih razgovora i verbalnih prijetnji. I ne samo to, jer tko zna što ćemo još vidjeti i doživjeti od stranačkih aktivista do izbora.
 
 
Kad zvone nezvani gosti
 
Mnogim građanima Sombora laknulo je kada su barem od jedne stranke, koja će sudjelovati na lokalnim izborima, čuli da neće ići »od vrata do vrata«, mjeriti šećer i tlak. Onih drugih koji se neće tijekom kampanje odreći pohoda »od vrata do vrata«, i drugih akcija (čitaj pritiska na glasače) mnogo je više. A kampanje i kucanja va vrata počele su još početkom godine. Politolog Duško Radosavljević kaže kako treba jasno reći da je prije službenog raspisivanja izbora kampanju »od vrata do vrata« vodila samo jedna stranka, i to vladajuća. 
»Zašto je vladajuća stranka, koja ima velike izglede da i poslije ovih izbora formira Vladu prva krenula u kampanju? Odgovor je jednostavan. Bez obzira na sve one propagandne priče koje sama o sebi plasira ova vlast ostvarila je malo od izbornih obećanja iz kampanje prije četiri i prije dvije godine. I dalje imamo povećanje nezaposlenosti i dalje imamo gomilu nerješivih problema. U toj situaciju vi pred izbore morate osigurati takozvane sigurne glasove, osigurati glasove kolebljivih birača i utjecati na oporbene glasače. Zbog toga se krenulo u tu kampanju 'od vrata do vrata', koja je mnogim ljudima objektivno zasmetala, jedan dobar dio ljudi i zaplašila. Pokušaj je to da se poslije mršavog rezultata vlasti ostane i dalje na vlasti«, kaže Radosavljević. 
No, kampanja »od vrata do vrata« nije novum naprednjaka, jer su takve kampanje posljednjih 15-16 godina vodile i druge stranke. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika