Aktualno Aktualno

Počelo predstavljanje izbornih lista

U sjedištu Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici, 15. ožujka, predstavljena je koalicija koja će sudjelovati na lokalnim izborima, koju predvodi Demokratska stranka, a koalicijski partneri su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Liberalno-demokratska partija i Nova stranka. Izborna lista ove koalicije s nazivom Za pristojnu Suboticu – Demokratska stranka (DSHV, LDP, NS) predana je 11. ožujka i bit će na drugoj poziciji na izbornom listiću. Nositelj liste je nekadašnji gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, koji će najvjerojatnije biti kandidat za novi mandat prvog čovjeka grada.
»U našoj koaliciji su stranke kompatibilnih i sličnih programskih opredjeljenja, a u kampanji ćemo se obraćati glasačima i sa svojim specifičnostima. Na našoj listi su pripadnici različitih nacionalnih zajednica, osobe koje su se potvrdile dosadašnjim radom, kao i nova lica na političkoj sceni Subotice«, rekao je predsjednik Gradskog odbora DS-a Slavko Parać i naglasio da na listi nema ni jednog kandidata »preletača«, tj. onih koji su trgovali mandatima.
»Vjerujemo da ova koalicija može biti druga po snazi u Gradskoj skupštini. Naziv naše liste je višeznačan, a osnovna ideja je da gradimo pristojnu Suboticu s pristojnim životom, pristojnih građana Subotice, te da gradimo pristojne odnose prema različitostima, od nacionalne, vjerske, kulturne i bilo koje druge različitosti, uz puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava«, rekao je Parać. 
Obraćajući se novinarima, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je rekao da ta stanka na svim razinama izlazi na izbore s Demokratskom strankom, pa tako i na ovim lokalnim, a svoje sudjelovanje u donošenju gradskih odluka tražit će kroz ovu 
koaliciju.
 
»Razlozi za udruživanje su dvostrani, s jedne strane to su programska načela DS-a koja su visoko kompatibilna s onim što je i programska osnova DSHV-a, ne samo kada je u pitanju društveni položaj pripadnika hrvatske zajednice, nego i kada je u pitanju Srbija, kao uređena zemlja u kojoj će funkcionirati snažne, legitimne demokratske institucije, u kojoj će vladati koncept vladavine prava i koja će dosljedno i privrženo provoditi europske integracije bez kalkulacija. S druge strane, to je praksa koju je DS do sada očitovala kada je obnašala vlast, praksa koja je donijela boljitak pripadnicima hrvatske zajednice, od institucionalnog razvoja, preko integracije u društvo, pa do kvalitete ostvarivanja ljudskih prava.«
Žigmanov je naveo da DSHV na listi nastupa s mlađim, obrazovanim kandidatima, a cilj je vraćanje starog sjaja Subotice. 
»Zalagat ćemo se i za ravnomerniji razvoj prigradskih zajednica uz uvažavanje svih specifičnosti i različitosti koje ovdje postoje. Također, pokušat ćemo biti nemajorizirana zajednica u gradu gdje smo davali prinos i gdje i dalje želimo davati prinos na boljitak sviju«, istaknuo je Žigmanov.
Menadžer Gradskog odbora Liberalno-demokratske stranke Róbert Sebők rekao je da mu je čast što se nalazi u koaliciji s časnim i poštenim ljudima, te da će se svi zajedno boriti za pristojnu Suboticu i podizanje kvalitete života građana i građanki, za što su potrebne investicije i nova radna mjesta.
»Moramo spriječiti da stranačke knjižice imaju veću težinu u odnosu na diplome. Cilj nam je da smijenimo ovu nesposobnu vlast, koja posljednje dvije-tri godine vodi ovaj grad«, rekao je Sebők, dok je predsjednik lokalnog odbora Nove stranke Norbert Cvijanov rekao kako je okupljanje koalicije prvenstveno borba za pristojnu Suboticu.
»Molim sve građane koji imaju mogućnost izbora da prekinu svoj mazohizam i da ne muče više ni sebe ni svoje bližnje, nego da odaberu one ljude koji im mogu pružiti neku vrstu etike, morala, akademske čestitosti i pristojnosti«, rekao je Cvijanov.
Mnoge stranke još skupljaju potrebne potpise za predaju izbornih lista, dok je GrO Saveza vojvođanskih Mađara predao 12. ožujka listu koja se zove Savez vojvođanskih Mađara - István Pásztor. U izborima za Skupštinu grada SVM ide samostalno na izbore.
Gradski odbor Srpske napredne stranke, zajedno s koalicijskim partnerima, prvi je predao Gradskoj izbornoj komisiji izbornu listu s kandidatima za Skupštinu grada Subotice. Naziv liste je Lista Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje, a osim SNS-a, listu čine i Socijaldemokratska partija Srbije, Pokret socijalista, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Treća Srbija.
U sjedištu Sjevernobačkog okruga Srpske radikalne stranke u Subotici je 15. ožujka predstavljena koalicija za lokalne izbore koju će činiti Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Srpski pokret Dveri, a kako je službeno priopćeno iz Saveza bačkih Bunjevaca, ta stranka na izbore izlazi smostalno.
U priopćenju nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma Mađarskog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara navodi se da će u Subotici na listi koju predvodi Jenő Maglai sudjelovati i Demokratska zajednica Hrvata.
Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika