Kultura Kultura

Zaboravljene pisme, zaboravljeni ljudi

 
 Nakon ostvarenja Od zrna do slike, koji se bavi slamarkama i njihovim stvaralaštvom, redatelj Branko Ištvančić se ponovno vraæa svome zavičaju, u nastojanju da u filmskom mediju zabilježi još jedan dio kulturne baštine bunjevačkih Hrvata. Riječ je o dokumentarnom serijalu (od dvije ili tri epizode) o bunjevaèkim tamburašima iz Subotice i okolice koji se snima za Hrvatsku televiziju (HRT), odnosno za potrebe njihova Uredništva emisija pučke i predajne kulture.
 Tim povodom, ekipa HRT-a je od četvrtka 31. ožujka do ponedjeljka 4. travnja boravila u Subotici i Tavankutu, gdje je snimila prvi dio materijala za spomenuti serijal, èiji je radni naziv Zaboravljene pisme, zaboravljeni ljudi. 
 
 
Od legendi do danas
 Serijal će nastojati ispričati priču o tamburašima od 20-ih godina prošloga stoljeća do danas. »Osim pojedinaca, bojim se da o zaštiti ove vrste glazbenog stvaralaštva institucije slabo ili nedovoljno skrbe. A neki fenomeni, pa i vrijednosti, polako nestaju«, kaže za HR redatelj Branko Ištvančić. 
»Dio p riče bit će posvećen Peri Tumbasu Haji koji je legenda tamburaške glazbe s ovih prostora. Razgovarat ćemo se s najstarijom generacijom živućih tamburaša, od kojih su neki svirali s Hajom. Pratimo i druge generacije, sve do današnjih generacija koje se bave tamburaškom glazbom. Siguran sam da će film imati dobar prijem kod publike«, dodaje on.  
 Urednik emisija pučke i predajne kulture na HRT-u Aleksej Pavlovsky kaže kako æe se serijal baviti i društvenim kontekstima u kojima su odreðene stvari vezane za tamburašku glazbu nastajale ili se mijenjale. 
 »Cilj nam je zabilježiti promjene koje su se događale, repertoar koji se mijenjao, što je bilo popularno nekad, a što sada. Zanima nas i razvoj orkestara s jedne, te bandi s druge strane. Isto tako, važno nam je progovoriti i o sudbini i identitetu bunjevačkih Hrvata, koji je prilično izražen u tamburaškoj glazbi«, kaže Pavlovsky. 
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika