Aktualno Aktualno

Potreba razmjene informacija i iskustava

Kako su javili mediji u Hrvatskoj, ministri poljoprivrede Hrvatske i Srbije održali su bilateralni sastanak na novosadskom Poljoprivrednom sajmu u nedjelju i istaknuli potrebu razmjene informacija i iskustava, te unapređenje gospodarske, poljoprivredne suradnje. Hrvatski ministar Davor Romić se na Sajmu sastao i s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim. 
 
Dvojica ministara su sudjelovali na 2. regionalnoj agrobiznis konferenciji »Preko polja do Europe«. Srbijanska ministrica je izrazila zadovoljstvo što je spomenutoj regionalnoj konferenciji prisustvovao i hrvatski ministar i naglasila da je dobro da suradnja dvije zemlje u području poljoprivrede bude sve čvršća i jača, jer, kako je rekla, to je u interesu i Srbije i Hrvatske, s obzirom na to da se poljoprivrede obje zemlje susreću s istim problemima.
 
Ministar Romić je rekao da je ideja da se na Regionalnoj konferenciji razmjene iskustva kroz koja je Hrvatska prošla tijekom pregovaračkog procesa. 
»Naš put je bio dug, učili smo od starijih članica EU i spremni smo da sada ta iskustva podijelimo sa Srbijom, a koliko je za nas značajna suradnja sa Srbijom najrječitije govori podatak da su tvrtke iz Hrvatske u Srbiju uložile više od 700 milijuna eura, a sigurno je da ima prostora da ta ulaganja budu i veća«, rekao je Romić.
 
 
Na Novosadskom sajmu ministar Romić se službeno sastao i s čelnikom DSHV-a i zastupnikom Skupštine Srbije Tomislavom Žigmanovim.
 
»Ministru Romiću sam ukratko predstavio osnovne značajke društvenog položaja hrvatske zajednice u Srbiji, te iznio planove mojega djelovanja kao narodnog zastupnika. Iskazao sam i očekivanje da Vlada Hrvatske nastavi s politikom potpore nastojanjima Hrvata u Srbiji da ostvare svoju ravnopravnost. Na koncu, bilo je riječi i o suradnji u području poljoprivrede, napose o mogućnostima prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednika iz Hrvatske u kontekstu eurointegracijskih procesa na hrvatske poljoprivrednike u Vojvodini, kao i o ruralnom razvoju«, izjavio je za hrvatske medije poslije sastanka Žigmanov. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika