Aktualno Aktualno

Naprednjaci formirali vlast u Apatinu

Želimo vjerovati da promjena vlasti u Apatinu, u čemu DSHV nije ni na koji način sudjelovao, neće za posljedicu imati i neuvažavanje interesa hrvatske zajednice, kaže Žigmanov
 
 
Prethodnog tjedna Apatin je bio u žiži medijskog interesa. Od 29 mandata za općinski parlament, na izborima su po 12 osvojile Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka. Preostalih pet pripalo je Srpskoj radikalnoj stranci (2), koaliciji Demokratska stranka – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (2) i Savezu vojvođanskih Mađara (1), koje su prije izbora potpisale koalicijski sporazum sa socijalistima. Upravo ova koalicija vodila je općinu u prethodnom mandatu, a u postizbornoj noći službeno je proglasila pobjedu i javno najavila nastavak suradnje. Međutim, zahvaljujući potpori vijećnika iz SRS-a, DS-a i SVM-a naprednjaci su poslije dvanaest godina vlasti kolaicije oko SPS-a uspjeli formirati većinu. 
 
Preletači 
 
István Péter, predstavnik SVM-a, sukladno odluci s više razine, u tišini se priklonio SNS-u, a sve je kulminiralo nerasvijetljenom otmicom ili navodnom otmicom Miodraga Pavlovića, prvog s liste SRS- a. Zaklonjeno medijskom prašinom glede otmice dr. Pavlovića, na političkoj sceni Apatina odigrana je još jedna, ispostavilo se odlučujuća epizoda. Na stranu naprednjaka svrstao se i nositelj liste DS – DSHV Bruno Urbanovski. Tako je SNS za konstituirajuću sjednicu općinskog parlamenta 23. svibnja uspio osigurati potrebnu većinu od 15 glasova verificiranih vijećnika. Većinu je formirala s jednim vijećnikom SRS-a Miodragom Pavlovićem, Brunom Urbanovskim iz DS-a i Istvanom Peterom iz SVM-a. Dvanaestero zastupnika SPS-a, drugi vijećnik s liste DS – DSHV Goran Orlić iz DS-a i drugi vijećnik s liste SRS-a Mirko Cvetićanin nakon verifikacije mandata napustili su skupštinsko zasjedanje i nisu sudjelovovali u izboru novih tijela lokalne vlasti. Za novog predsjednika općine Apatin izabran je kandidat SNS-a Radivoj Sekulić. Zamjenica predsjednika općine je Dubravka Korać, također iz SNS-a. Prije toga Milan Škrbić i Nika Petrović iz SNS-a izabrani su za predsjednika i za zamjenika predsjednika, te Veljko Đumić za tajnika općinske skupštine. Izabrani su i novi članovi Općinskog vijeća. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika