Tema Tema

Kako dalje djelovati?

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, organizirao je redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga u Tavankutu, u subotu, 18. lipnja na Etnosalašu Balažević.  
 
Organizacija i novci
 
Susret je nastavak onog prošlogodišnjeg, koji je tematizirao programske aktivnosti u hrvatskoj zajednici. Riječ je bila ponajprije o dvije teme koje su se odnosile na rad na organiziranju kulturnih manifestacija (revijalnog i natjecateljskog karaktera) hrvatskih udruga na razini AP Vojvodine, te na sažimanje problematike oko apliciranja na natječaje, sumiranje aktualnoga stanja i izazova s kojima se udruge susreću te eventualnih njihovih problema. 
 
 
Govoreći o prvoj temi, odnosno radu na organiziranju kulturnih manifestacija hrvatskih kulturnih udruga na razini AP Vojvodine, menadžerica ZKVH-a Katarina Čeliković je razvrstala aktualne manifestacije i programe hrvatskih udruga na one zajedničke, kao što su praznici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, te zajedničke manifestacije šireg teritorijalnog karaktera (npr. Srijemci Srijemu, Šokci i baština, Dužijanca…), a potom se osvrnula na sažimanje aktualnih sekcija i aktivnosti u okviru istih kod pojedinih udruga, upućujući inicijativu za sagledavanjem otvorenih pitanja oko eventualne mogućnosti ukrupnjavanja programa, sagledavanja eventualne potrebe i mogućnosti organiziranja zajedničkih programa i nastupa, kako bi kao takvi bili vidljiviji u široj javnosti. Osvrnula se na problematiziranje mogućnosti ukrupnjavanja pojedinih manifestacija i programa iz iste kulturne sfere: folklornih, likovnih, glazbenih, književnih... kako bi se mogao organizirati i promovirati zajednički rad, ali i mjerila njegova smislenost i uspješnost. 
Drugi izlagač na susretu bio je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, koji je govorio o apliciranju na natječaje, uz pokušaj da se sažmu trendovi i parametri na natječajima koje HNV prati od 2011., odnosno na koje daje svoje mišljenje (od 2012.), a koji su raspisani od HNV-a, Veleposlanstva Republike Hrvatske, Republike Srbije i AP Vojvodine. Sarić Lukendić kao zaključke ističe kako je generalno evidentan pad raspoloživih sredstava po natječajima od 2012. na svim razinama,  ali je ujedno vidljivo i kako tek manji dio udruga aplicira na sve moguće raspoložive natječaje koji se tiču kulturne djelatnosti nacionalnih manjina. Najveći broj udruga tako aplicira na sredstava HNV-a te pokrajinske natječaje, dok ih je znatno manji broj upućen ka natječajima republičkoga Ministarstva kulture. U izlaganju Sarić Lukendić zaključuje kako je zbog evidentnog pada raspoloživih sredstava na natječajima da prilagođavaju svoje projektne aktivnosti i apliciraju i na one natječaje koji nisu isključivo namijenjeni nacionalnim manjinama, već koji su namijenjeni sufinanciranju kulturnih programa općenito.
 
I.D.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika