Tema Tema

Četvrt stoljeća samostalnosti

Generalni konzul Republike Hrvatske Velimir Pleša sa suprugom Sanjom priredio je u Subotici 23. lipnja svečani prijam u povodu Dana državnosti kojim je obilježeno 25 godina samostalnosti Republike Hrvatske. 
»Kao i sve ostale države na ovim prostorima, i Hrvatska je ovo razdoblje od četvrt stoljeća obilježila usponima i padovima i lijepim i ružnim. Uvijek ističem kako je važno znati pronaći svoju snagu, povjerenje i vjeru u budućnost zbog generacija koje dolaze nakon nas, da mogu živjeti bolje i mirnije. Osobno, ali i kao generalni konzul RH ovdje na sjeveru Bačke, uvijek ću gledati prema naprijed i raditi sve što je u mojoj moći i u okviru mojih nadležnosti najbolje što mogu, ponajprije za dobro Hrvata i zajednice koja ovdje živi. Ali, isto tako želim se smatrati promicateljem dijaloga o našoj nedavnoj povijesti koja je prečesto u proteklih četvrt stoljeća prema svima nama bila vrlo gruba i nepravedna. Zato želim biti i onaj koji će zajedno sa svima vama doprinositi općem dobru društva u kojem živimo, napretku i održivom razvoju«, poručio je u svome govoru generalni konzul Pleša.
Pleša se posebno zahvalio Mariji Šabić u čijoj kući se već dulji niz godina nalazi rezidencija Generalnog konzula, te poduzetniku Stanku Krstinu koji je sponzorirao ovu svečanost.
Goste među kojima su bili predstavnici hrvatskih institucija i organizacija javne i političke ličnosti su zabavljali subotički orkestar Ravnica te specijalni gosti iz Čakovca Dixieland band, a poslužena su vina iz Međimurja, Hercegovine i Vojvodine.
U razgovoru s Plešom zapitali smo ga za njegova iskustva kao generalnog konzula Hrvatske u Subotici i čime se najviše bavio za proteklih osam mjeseci.
»Najviše sam se bavio odnosima među Hrvatima. Mislim da je to jednostavno nešto gdje se ne može napraviti nekakav pomak preko noći i da će još potrajati dok se ti odnosi dovedu na normalnu razinu komunikacije bez obzira na različita stajališta i poglede kako bi, narodski rečeno, počeli svi puhati u istu svijeću. Tek onda će biti puno ljepše i bolje Hrvatima ovdje u Srbiji. Mislim da, ako se svi upremo u to da je moguće. Sa svoje strane to želim svim srcem i spreman sam sa svoje strane uložiti sve moguće kapacitete koje imam. Koliko su oni dovoljni ne znam, ali vidim da nekakvih malih pomaka, doduše još skrivenih od očiju javnosti, ipak ima i to me veseli. Osobno nemam ambicija ujediniti zajednicu već samo želim pomoći da oni sami sebi pronađu najjednostavniji i najbolji put«, kazao je Pleša i dodao kako neće nikada biti jedan od onih koji će ih »sjedati za nekakav stol i ex katedra govoriti vi bi morali ovo vi bi morali ono«. 
 
Poduzetnik Stanko Krstin, koji je financijski pomogao održavanje ovog domjenka, kao i prethodnih godina kaže kako želi pomoći na svoj način. »Neki pišu pjesme, neki pišu prozu a ja se bavim privredom i u tom smislu gledam pomoći. Drago mi je da se hrvatska zajednica ovdje pokaže i dokaže, da živimo potpuno ravnopravno i normalno kao i svi ostali. Vidimo da svaka pomjeranja u politici utječu i na nas obične ljude. Ja sam običan čovjek, građanin Srbije, hrvatske nacionalnosti i želim da to tako i ostane. Zato želim dati svoj doprinos da ne zaboravimo tko smo i što smo i našu kulturu, pjesme, nošnje i da živimo sasvim normalno i ravnopravno.«
J. D. i D. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika