Aktualno Aktualno

Hrvatsko izvandomovinstvo – neiskorišteni potencijal za domovinu

 
Šesta redovna konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa održana je od  29. lipnja do1. srpnja u Zagrebu. HSK je predstavničko tijelo hrvatskih udruga i zajednica u svijetu iz više od 30 zemalja i kao član Ujedinjenih naroda s konzultativnim statusom. Sudionici konvencije su uputili zajedničku izjavu svim vodećim čimbenicima hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Među ostalim, u izjavi se ističe kako su Hrvati izvan domovine i njihovi potomci, kojih ima oko 4 milijuna, još su uvijek neiskorišteni potencijal za domovinu. »Stoga bi bilo vrlo važno poduzeti konkretne mjere kako bi se na obostranu korist povezala naša domovina i njeno izvandomovinstvo«, navodi se u izjavi.
Među brojnim administrativnim problemima u HSK ponovno ističu teškoće koje izvandomovinski Hrvati imaju pri dobivanju hrvatskog državljanstva, ali i pri onemogućavanju glasačkog prava zbog nerazumljivo malog broja mjesta za glasovanje, »odnosno zbog nemogućnosti da ni nakon 25 godina hrvatske države nemaju mogućnost dopisnog ili elektronskog glasovanja«.
HSK naglašava nužnost da razmjerno broju hrvatskih državljana, Hrvati izvan Republike Hrvatske imaju pravo, kao i svi drugi hrvatski državljani, biti zastupljeni u Hrvatskom saboru. To bi, kako se dodaje, zasigurno značajno pomoglo uključivanju Hrvata izvan domovine u društveni i politički život, a za opće dobro svoga naroda.
Kongres poziva sve relevantne institucije Republike Hrvatske da se konačno učinkovito zauzmu za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su, mada konstitutivni narod, u toj državi svedeni na zapostavljenu nacionalnu manjinu. HSK ukazuje i na nužnost promjene neravnopravnog statusa hrvatskih manjina u susjednim zemljama. »Republika Hrvatska može biti primjer postupanja prema nacionalnim manjinama, ali je dužna tražiti da susjedne države isto tako postupaju prema hrvatskoj manjini«, stoji u izjavi sudionika Konvencije.
 
 
Navodi se i kako je u opasnim demografskim nevoljama Hrvatske, krajnje vrijeme da odgovorne institucije u domovini počnu nuditi atraktivne programe povratnicima. To bi nedvojbeno popravilo ne samo demografsku sliku domovine nego i revitaliziralo hrvatsko gospodarstvo.
Kongres očekuje od službene domovine da pomogne što učinkovitije povezivanje Hrvatske i izvandomovinstva. Za to je, kako se ukazuje, dobar primjer najnovija zajednička suradnja hrvatskih državnih institucija i HSK u organiziranju Hrvatskih svjetskih igara 2017. u Zagrebu.
»U ovom zabrinjavajućem rasulu hrvatskoga političkog života, dajemo svesrdnu podršku svima u hrvatskom narodu, na čelu s Predsjednicom Republike Hrvatske, koji ne razbijaju, nego svim silama povezuju cjeloviti hrvatski korpus, a za opće dobro hrvatskoga naroda. Potičemo da takav duh i pristup prevlada na slijedećim izborima u Republici Hrvatskoj«, zaključuje se u izjavi HSK-a.
Hrvate u Srbiji na konvenciji u Zagrebu predstavljao je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić.   
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika