Sport i zabava Sport i zabava

Salašari Somborski spremni

Salašari Somborski spremni za 19. Maraton lađa na Neretvi
 
Prestižan veslački spektakl
 
Veslačka ekipa Salašari somborski HKUD-a Vladimir Nazor sudjelovat će i ove godine na Maratonu lađa na Neretvi. Bit će ovo 19. po redu maraton, a somborskim lađarima šesti puta da su njegovi sudionici. Maratonska utrka od 22,5 kilometara, od Metkovića do Ploča, veslat će se 13. kolovoza. Nazorovi veslači za ovu utrku pripremaju se nekoliko mjeseci, a posljednje pripreme odrađuju na kanalu u okolici Sombora. U odnosu na ranije godine kompletne pripreme na vodi odradili su na neretvanskoj lađi. Ove godine u Metković putuju pojačani  Ivanom Filipović, članicom reprezentacije Srbije u veslanju.
 
 
Iskusni lađari
 
Od  prvog pojavljivanja Salašara somborskih na Maratonu lađa na Neretvi ova ekipa postala je stalnim sudionikom veslačkog spektakla za koji živi i godinu dana se priprema cijela dolina Neretve. Ozbiljno se za ovogodišnji maraton spremaju i Somborci, koji su ekipu formirali još prije nekoliko mjeseci i počeli pripreme prvo u teretani, a čim je vrijeme dopustilo i na vodama u okolici Sombora. Svojevrsna priprema bilo im je i sudjelovanje na nekoliko veslačkih utrka u Hrvatskoj ovog proljeća. 
»Prvi puta smo otišli, a da nismo znali što nas uopće čeka na Neretvi. S obzirom na to da je ovo sada šesti maraton  mogu reći da ipak idemo s nekim iskustvom, znamo kako će se veslati, kakav će biti start, znamo što nas očekuje tijekom utrke. Kostur ekipe čine iskusni veslači, a i novi članovi tjekom priprema dobro su se pokazali«, kaže kapetan Gašpar Matarić. 
Plasman ne želi prognozirati i kaže da se realno somborski veslači mogu plasirati od 15. do 33. mjesta. 
»Sitnice mogu odlučiti, ali rekao bih da imamo malo više samopouzdanja nego prethodnih godina i mogli bismo izboriti svoj do sada najbolji plasman. Naše iskustvo pokazuje da na konačnu poziciju utječe mnogo toga što se događa na samoj utrci. Važan je start, hvatanje zaleta, važno je da izabaremo dobru grupu s kojom bismo mogli veslati«, kaže Gašpar.
Pomoć somborski veslačima ove godine bit će i Ivana Filipović, članica reprezentacije Srbije u veslanju. Trenutačnu pauzu, nakon kvalifikacijske utrke za Olimpijske igre, iskoristit će da se pridruži i na Neretvi vesla sa Salašarima somborskim. 
»Samo veslanje u neretvanskoj lađi drugačije je od sporta kojim se bavim, a dionica od 22,5 kilometara nije ništa novo za mene, jer na treninzima veslam 24-25 kilometara. S fizičke strane ovaj maraton mi neće biti problem, a što se tiče same tehnike veslanja u neretvanskoj lađi toliko se dugo bavim ovim sportom da ću se lako prilagoditi tehnici veslanja kakvu zehtjeva ova lađa«, kaže Ivana. 
Za razliku od Ivane koja će prvi puta osjetiti i vidjeti draži veslanja na Neretvi Srđanu Radmiloviću  ovo nije prvo odlazak u Metković na lađarski spektakl. 
»Znači to što sam već iskusio kako izgleda veslati na Neretvi, ali za našu cijelu ekipu veliki je pomak i to što od prošle godine imamo svoju lađu i što smo ove godine kompletne pripreme na vodi odradili na istoj lađi  na kojoj ćemo veslati i na maratonu«, priča Srđan i dodaje da su Nazorivi veslači sa svojom lađom prava atrakcija na kanalima u okolici Sombora, gdje se pripremaju posljednjih mjeseci.  
 
Potpora Nazora
 
U HKUD-u Vladimir Nazor istrajavaju već šest godina u naporima da svojim veslačima omoguće sudjelovanje na maratonskom spektaklu u dolini Neretve. Nije ni lako, ni jednostavno osigurati sredstva za to. 
»Kontinuiran rad naše udruge traje 82 godine, a ovo je dio naših aktivnosti posljednjih šest godina. Rado smo viđeni gosti na neretvanskom maratonu. Da, bitno je sudjelovati, ali isto tako bitno je biti i dobar gost i ostaviti što bolji sportski dojam. S obzirom na ovogodišnji sastav ekipe i na to što od prošle godine imamo svoju lađu, imamo razloga nadati se plasmanu iznad 20. mjesta. Mi tamo predstavljamo Sombor, Vojvodinu i Srbiju. Nije lako, što se tiče financijske strane, otići na taj maraton, pa će tako ove godine naši veslači platiti sebi put, a Nazor će se potruditi platiti im boravak i kotizaciju za sudjelovanje u utrci. Mijenjala se vlast u Vojvodini i na lokalu, neke su vlasti imale više, a neke manje sluha za nas«, kaže predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata  Matarić. Da su financije ograničavajuća stavka potvrđuje i pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić, koji kaže da poziva za veslačke utrke ima dosta, ali da su financije razlog što se neki pozivi moraju i odbiti. 
»Na ovogodišnji maraton odlazimo sa željom da osvojimo što bolji plasman, ali kako je maraton pravi spektakl očekujemo i dobro druženje s momčadima tridesetak veslačkih ekipa koliko ih svake godine sudjeluje na maratonu. Biti dio toga zaista je neponovljiv doživljaj«, kaže pročelnik Nazorove sportske sekcije.
 
                                                               Z. V. 
 
dopisnici Sombor Salašari somborski
dopisnici Sombor pripreme na kanalu  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika