Sport i zabava Sport i zabava

Igranje na višoj profesionalnoj razini

 
Već nekoliko godina uzastopno hrvatski tenisač rodom iz Subotice Matej Sabanov sudjeluje na profesionalnom teniskom Futures turniru u svom rodnom gradu. Iako je skupa s bratom blizancem Ivanom napredovao na ranking ljestvici igrača parova i nastupaju na znatno jačim challenger turnirima diljem Europe i svijeta, tjedan kada se igra na terenima TK Spartak u Dudovoj šumi rezerviran je za tzv. domaći teren. 
»Volim igrati u Subotici jer se osjećam kao kod kuće i uopće ne osjećam pritisak igranja pred 
svojom publikom. Također, ovo je i prilika biti malo kod svoje stare kuće na Paliću, jer već godinama, kada nismo na turnirima, živimo i treniramo u Osijeku«, priznaje na početku razgovora Matej.
 
 
IGRA PAROVA JE PRIORITET
 
Protekla 2016. godina u profesionalnoj karijeri teniskih blizanaca prolazi u mnogo većoj posvećenosti isključivo igri parova, što je rezultiralo i slabijim rankingom u pojedinačnoj konkurenciji. No, Matej je i sa svojom trenutačnom pozicijom upao u glavni ždrijeb subotičkog turnira, dok je brat Ivan, s kojim će kao prvi nositelji nastupiti u turniru parova, morao igrati kvalifikacije.
»Uglavnom igramo u konkurenciji parova na challenger turnirima, pa su se i proredili nastupi u pojedinačnoj konkurenciji što je imalo za posljedicu mnogo slabiji ranking. Ipak, fokus je na igri parova i tome smo maksimalno posvećeni. Trenutačno zauzimamo 230 mjesto na svjetskoj ljestvici, s time što smo u jednom trenutku bili i 210. Put prema višim pozicijama je izuzetno težak jer mnogo kvalitetnih tenisača nastupa u konkurenciji parova, pogotovo onih koji već zarana  procijene
kako u singlu nemaju prevelike šanse. Mi još uvijek nastojimo igrati u obje konkurencije, ali ponavljam kako je igra parova prioritet.«
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika