Kultura Kultura

U slavu naših velikana

 
»Ne živi čovjek samo o kruhu, već su mu potrebne i kultura, umjetnost, lijepa riječ i skladna melodija da mu oplemene život – zato smo večeras ovdje«, bile su pozdravne riječi vlč. Mirka Štefkovića na književnoj večeri organiziranoj u sklopu manifestacije Dužijanca 2016. Književna večer u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović upriličena je 11. kolovoza u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo. Večer je bila posvećena obilježavanju 15. obljetnice smrti prof. Bele Gabrića, a o njemu je govorio mons. dr. Andrija Anišić. Na književnoj večeri je bila riječ i o hrvatskom skladatelju i dirigentu Milanu Asiću, u povodu 30. obljetnice njegove smrti, o kome je govorio dirigent Miroslav Stantić. 
 
 
 
Mudrost i ustrajnost
 
 
Bela Gabrić je bio istaknuti bački hrvatski kulturni djelatnik i pisac iz Vojvodine. Veliki doprinos hrvatskoj kulturi je dao kao sakupljač hrvatskih bunjevačkih narodnih pjesama i običaja, čemu je posvetio cijeli svoj život. Za njega kažu da je nesebično cijeloga sebe i svoj rad unosio u napredak društva i razvitak zajednice u kojoj je živio. 
»U povijest ulazite među najsvjetlije likove naše povijesti i živjet ćete u njoj dok bude svijeta i našega hrvatskoga naroda«, citirao je govornik mons. Anišić mr. vlč. Lazara Ivana Krmpotića koji je ove riječi izrekao na svečenosti povodom dodjele papinskog odlikovanja profesoru Gabriću. Istom prigodom govorio je i sam Gabrić: 
»U ovaj svečani čas svim pripadnicima naših mladih naraštaja, svim našim duhovnim, kulturnim i političkim radnicima želim mudrost i ustrajnost da nastave rad na povijesnom putu koji su počeli izgrađivati brojni naši velikani tijekom godina. Hvala na papinom odlikovanju i s radošcu ističem da je ovom čašću počašćen i naš narod u Bačkoj«, citirao ga je mons. Anišić. 
»Volio bih da ovo sjećanje na profesora Gabrića živi i dalje, ali i da ove poruke koje nam je uputio 1991. godine odjeknu danas ponovno u našim srcima da ne samo poštujemo ono što je on živio i radio, nego da nastavimo i poslušamo njegove upute i savjete da bi naša Subotička biskupija i naš hrvatski narod doista mogao opstati i napredovati«, riječi su s kojima je mons. Anišić zaključio svoje izlaganje puno emocija prema prof. Gabriću. 
 
Jelena Dulić Bako
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika