Aktualno Aktualno

Obavite aktivnu registraciju za izbore

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva sve građane Republike Hrvatske s pravom glasa koji imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije, a napose svoje članove i simpatizere, da obave aktivnu registraciju kako bi mogli pristupiti glasovanju na parlamentarnim izborima u rujnu. Predsjednica Republike Hrvatske 16. je srpnja 2016. donijela Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju 11. rujna 2016. godine. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj imaju pravo birati narodne zastupnike za Hrvatski sabor u zasebnoj, 11. izbornoj jedinici.
 
 
Pravo glasa na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Kako bi ostvarili svoje biračko pravo, građani moraju biti upisani u registar birača, što se za hrvatske državljane koji nemaju prebivalište ne teritoriju Republike Hrvatske ostvaruje podnošenjem zahtjeva za aktivnu registraciju u konzularnim odjelima. 
Zahtjevi za aktivnu registraciju podnose se osobno u Konzularnom uredu Veleposlanstva RH u Beogradu (ul. Kneza Miloša 62) ili u Generalnom konzulatu RH u Subotici (ul. Maksima Gorkog 6) zaključno do srijede 31. kolovoza 2016. godine u vremenskom razdoblju od 9 do 13 sati. Obrazac zahtjeva za aktivnu registraciju može se naći na sljedećim mrežnim stranicama https://uprava.gov.hr/print.aspx?id=14485&url=print. Napominjemo da se zahtjevi mogu predati i putem e-maila i to na sljedeće adrese: crocons.beograd@mvep.hr i gkrh.subotica@mvep.hr. Birači koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.
 
Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika